Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Κορωνάκης: Αποβλέπουμε σε συμφωνία μακροπρόθεσμη - Διεκδικούμε το μέγιστο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

«Οφείλει να είναι συμβατό το πρόγραμμα ενός κόμματος που ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσει την Ελλάδα, με τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε» ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, στην εκπομπή «Online» στο Μega.


«Οι συσχετισμοί είναι πάρα πολύ δύσκολοι και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, γι' αυτό κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση επί τέσσερις μήνες, αλλιώς θα είχαμε υπογράψει μια συμφωνία όπως - όπως από την πρώτη μέρα. Διεκδικούμε να πετύχουμε το μέγιστο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γι' αυτό αποβλέπουμε σε μια συμφωνία μακροπρόθεσμη κι όχι μόνο για μια δόση» είπε και πρόσθεσε ότι η συνολική συμφωνία θα έχει θα έχει ένα σαφή αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

«Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην επιβαρύνουμε, όσους πλήρωσαν την κρίση. Και για το ΦΠΑ και για όλες τις ρυθμίσεις θα δούμε στο τέλος της συμφωνίας, ότι θα είναι στο μέγιστο βαθμό προς όφελος και στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να υπογραμμίσει ότι «μόνο και μόνο η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα».

«Η λιτότητα ήταν μια πολιτική που ερχόταν μαζί με τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτό ήταν το τετράπτυχο, που σήμαινε Μνημόνιο» ανέφερε ο κ. Κορωνάκης, σημειώνοντας πως «δεν έχει κανένας συμφέρον σήμερα να μην καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτό το σενάριο είναι καταστροφικό για την ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς λαούς».

«Δεν πιστεύω ότι η κ. Μέρκελ θα είναι η καγκελάριος της χώρας, που για τρίτη φορά μέσα σε 110 χρόνια θα ξαναδιαλύσει την Ευρώπη» εκτίμησε, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον μονόδρομο της λιτότητας στην Ευρώπη.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας και εξέφρασε την εκτίμηση πως εντός δέκα ημερών το πολύ θα γίνει η συμφωνία. «Έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά πάρα πολλά βήματα. Έχει διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης. Υπάρχει συμφωνία σε πολλά επίπεδα, στο ΦΠΑ είμαστε αρκετά κοντά» είπε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε πως «υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, μέτρα, που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε και τα οποία αποτελούν κοινό τόπο. Για παράδειγμα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων ή μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο ΦΠΑ θα είναι τέτοιος, που δεν θα επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, δεν θα προκαλεί μεγάλες αλλαγές από τη σημερινή κατάσταση».

«Η συμφωνία για να καταλήξει πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις για εμάς, να μην ρίχνει το βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει: καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά αποτελούν όρους για εμάς. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη. Δηλαδή θα πρέπει να δίνει δημοσιονομικό χώρο και κάποιο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Κι αυτό εξασφαλίζεται με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και με μια συμφωνία που οι σημερινοί όροι της, τα προαπαιτούμενα, θα είναι ενιαία και για την αναδιάρθρωση του χρέους και θα εξασφαλίζουν ένα νέο επενδυτικό σχέδιο. Όλα αυτά εξασφαλίζουν την προοπτική της χώρας και για το μέλλον» είπε ο κ. Κορωνάκης για το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η συμφωνία.

Ερωτηθείς, τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Δεν εκπλήσσουν κανέναν οι διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μάθει να έχουμε διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό μας. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα πάρουμε απόφαση στα όργανα και αυτή την απόφαση είμαι σίγουρος, ότι θα την τηρήσουν όλοι. Δεν υπάρχει προηγούμενο δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνηθίσαμε τόσο τα αρχηγικά κόμματα, που μας εκπλήσσει όταν ένα κόμμα λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com