Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΣτΕ: Aντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους

Aναστάτωση φέρνει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που βάζει τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης κρίνοντάς την αντισυνταγματική.



Η απόφαση αφορά μονάχα στους συνταξιούχους και δεν έχει αναδρομική ισχύ, δεν έχουν να λάβουν κάποια χρήματα αναδρομικά, οι συνταξιούχοι.

Με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αργά χθες τη νύχτα, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 το χρόνο κρίθηκε αντισυνταγματική.

Με βάση την ίδια απόφαση το κράτος πρέπει άμεσα να παύση τη σχετική παρακράτηση. Ωστόσο η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δεν έχουν να λάβουν κάποιο ποσό αναδρομικά οι συνταξιούχοι και αυτό καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στα Ταμεία.

Επί της ουσίας η απόφαση αυτή η οποία είναι δεσμευτική για το κράτος οδηγεί σε αυξήσεις των συντάξεων κάθε μήνα καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο Mega και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι η απόφαση είναι «δεσμευτική» και «αμετάκλητη» και δεν αποφασίστηκε αναδρομική κατάργηση της εισφοράς λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που λαμβάνουν από ένα ποσό και άνω, είτε προσέφυγαν οι ίδιοι είτε όχι. Τόνισε, επίσης, ότι εάν ήταν αναδρομική η εφαρμογή της απόφασης, το κόστος θα υπερέβαινε το 1 δισ.

Ο νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικος προέβλεπε ότι κάθε συνταξιούχος με σύνταξη 1.000-1.500 ευρώ θα κατέβαλε εισφορά 5% μηνιαίως, για ποσά από 1.500-2.000 ευρώ η εισφορά ήταν της τάξης του 10% ανά μήνα, για ποσά από 2.000-2.500 ήταν 15% ανά μήνα και για ποσά μεγαλύτερα των 2.500 ευρώ η εισφορά ήταν 20% το μήνα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com