Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΟ Μισές συντάξεις χηρείας σε διπλοσυνταξιούχους

«Κόβεται», στο εξής, το δικαίωμα επιλογής των υψηλότερων, κατά κανόνα, συντάξεων χηρείας του Δημοσίου από ήδη συνταξιούχους που έχουν μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη ή άλλες πηγές μεγαλύτερο από 1.047 ευρώ.



Την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου», το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Με βάση τη νέα διάταξη που θα ισχύσει για όσα δικαιώματα δημιουργηθούν μετά τη ψήφιση του νέου νόμου, ο επιζών σύζυγος που λαμβάνει σύνταξη από ίδιο δικαίωμα δεν θα μπορεί να επιλέγει, όπως ισχύει σήμερα, τη σύνταξη του θανόντος εφόσον το μηνιαίο εισόδημα είναι μεγαλύτερο του 40πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (προσαυξημένο κατά 20% για καθένα από τα προστατευόμενα και δικαιούμενα σύνταξης παιδιά), σημειώνει στην «Η» ο δικηγόρος Δ. Ρίζος. Αν έχει εισόδημα πάνω από 1.047 ευρώ, θα έχει δικαίωμα να λάβει το 50% της σύνταξης θανάτου από το Δημόσιο. Αντιθέτως, δίνεται δικαίωμα στις άγαμες θυγατέρες που λαμβάνουν δύο συντάξεις από διαφορετικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, να επιλέγουν ποια θα «κοπεί» μέχρι του ποσού των 720 ευρώ.

Με άλλες διατάξεις δίνεται δικαίωμα αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου των αδειών «άνευ αποδοχών» εργαζομένων στο Δημόσιο, αυξάνεται από τα 65 στα 67 το όριο ηλικίας για την καταβολή σύνταξης σε όσους έχουν απομακρυνθεί (λόγω παραπτώματος) από την υπηρεσία, προβλέπεται η καταβολή σύνταξης σε παιδιά θανόντων που φοιτούν σε ΙΕΚ για όσο χρόνο φοίτησης προβλέπεται και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας (για ανώτερες και ανώτατες σχολές) και του 22ου (για όσα παιδιά φοιτούν σε ΙΕΚ). Τέλος, μεταφέρονται στο ΙΚΑ οι προερχόμενοι από το πρώην Ταμείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων εργαζόμενοι του ΕΤΕΑ και του ΤΠΔΥ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com