Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΣτΕ: Δεν μπορεί να κρίνει τη συνταγματικότητα της ΠΝΠ για την μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 2567/2015 απόφασή της έκρινε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία μεταφέρθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς κυρώθηκε (η Π.Ν.Π.) με νόμο.




Με την εν λόγω Π.Ν.Π. οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια, η επίμαχη Π.Ν.Π. κυρώθηκε με το νόμο 423/2015.



Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Βαρβάρα Ραυτοπούλου, με μία απόφαση των πέντε παραγράφων απέρριψε την προσφυγή του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Σίνδος), που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης και είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της Π.Ν.Π.



Το Τ.Ε.Ι. υποστήριζε ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του, είναι ακατάσχετα - και ότι η επίμαχη Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.



Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του εν λόγω Τ.Ε.Ι., καθώς η αίτηση του Τ.Ε.Ι. κατατέθηκε στις 28.4.2015, δηλαδή την επόμενη ημέρα της κύρωσης της Π.Ν.Π, με το νόμο 4323/2015.



Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ότι η κύρωση της Π.Ν.Π. με τον επίμαχο νόμο έγινε αναδρομικά και ότι κατά του νόμου «δεν χωρεί αίτηση ακυρώσεως».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com