Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ξαφνική εμπλοκή στο παρά πέντε για παράταση του προγράμματος

Κορυφώνεται το ελληνικό δράμα, λίγες ώρες πριν το σημείο μηδέν όπου κρίνονται όλα για την τύχη της χώρας.




Η πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθιά υφεσιακά μέτρα ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση η οποία, ωστόσο, κρίνεται παντελώς ανεπαρκής. Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης.

Ως προς το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων πέντε μηνών, η πρόταση των θεσμών αφορά 12 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς θεσμούς (EFSF και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα SMP) συν 3,5 δισ. από το ΔΝΤ (τα οποία, όμως, είναι απίθανο να αποδοθούν) συνολικά, δηλαδή, 15,5 δισ.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο χτεσινό Eurogroup στον υπουργό Οικονομικών προβλέπει:

Τις επόμενες μέρες να αποδοθούν τα κέρδη της ΕΚΤ του 2014 από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP ύψους 1,8 δισ. ?ποσό που θα δοθεί στις 30 Ιουνίου, μαζί με άλλα 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, στο ΔΝΤ.

Στα μέσα Ιουλίου θα «δοθούν» στη χώρα 4 δισ. ευρώ συνολικά από τον EFSF. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την τελευταία δόση του δεύτερου Μνημονιακού δανείου συν 2,2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ -χρήματα που, υπενθυμίζεται, είχαν προβλεφθεί αποκλειστικά για τυχόν αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Από αυτά τα 4 δισ. ευρώ τα 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην ΕΚΤ για αποπληρωμή ενός ομολόγου του προγράμματος SMP, το οποίο ωριμάζει, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ θα τεθούν στην διάθεση του ΕΣΠΑ.

Αρχές Αυγούστου, άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα αποσπαστούν από τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ώστε να αποπληρωθεί το έτερο ομόλογο του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.

Τέλος, τον Οκτώβριο, 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ του 2015

Τα ποσά κρίνονται ανεπαρκή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος.

Η πρόταση δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ, ζήτημα ύψιστης σημασίας, δεδομένης της άρνησης του ΔΝΤ.

Η πρόταση αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει ενώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου.

«Τέλος» στις πρόωρες από τις 31 Οκτωβρίου, λέει η κυβέρνηση

«Μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σταδιακά από τις 31 Οκτωβρίου του ‘15 έως το 2022, επιβολή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις εισφοράς ασθενείας 5%, ενοποιήσεις Ταμείων, κατάργηση των περισσότερων κοινωνικών πόρων με αντιστάθμισμα τη μείωση συντάξεων ή την αύξηση εισφορών και αντικατάσταση του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2018 περιλαμβάνει το «πακέτο» των μέτρων για το Ασφαλιστικό που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Με βάση το επίσημο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού (την οποία δεσμεύεται να ψηφίσει έως τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου και να «τρέξει» από την 1/1/2016) και της λήψης μέτρων που θα εξοικονομήσουν δαπάνες έως 900 εκατ. ευρώ φέτος και 1,8 δισ. ευρώ το 2016.

Παράλληλα αποδέχεται την αξίωση των θεσμών να υιοθετήσει νομοθεσία που θα «καλύψει» με δημοσιονομικά «ισοδύναμα» το κόστος από την κατάργηση, σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, μνημονιακών παρακρατήσεων εισφορών, καθώς και την επαναφορά των δώρων (800 ευρώ) σε συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ελληνική πρόταση προβλέπει:

«Πέναλτι» - μείωση της σύνταξης ύψους 16% για όποιον θα συνταξιοδοτείται ένα χρόνο νωρίτερα από τον χρόνο που θα προστίθεται έως ότου φτάσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 για πλήρη και στα 62 για 40 έτη ασφάλισης.
Επαναφορά των εισφορών 3,9% υπέρ ΙΚΑ και αύξηση της εισφοράς 3% σε 3,5% των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία.
Μείωση, από την 1/1/2016, στα επίπεδα του ΙΚΑ των υψηλότερων εισφορών που ισχύουν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, επαναδιαμόρφωση των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων με βάση τα πραγματικά εισοδήματα και νέες εισφορές σε ΟΓΑ.
Μείωση συντάξεων ή αύξηση εισφορών σε όσα Ταμεία καταργηθούν, από την 1/1/2016 και μετά, οι κοινωνικοί πόροι - φόροι «υπέρ τρίτων».
Ενοποιήσεις Ταμείων κύριας ασφάλισης σταδιακά από τον Οκτώβριο του ‘15 έως τον Δεκέμβριο του ‘16 και ενοποίηση στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών που είναι ακόμη αυτόνομα.
Αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με άλλου τύπου παροχές (στο πλαίσιο της αναδιάταξης του προνοιακού συστήματος) έως το τέλος του 2018.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com