Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πώς "κύλησε" η πρώτη μέρα με capital controls

"Αυθαίρετο" όριο στην ανάληψη μετρητών, στα 50 αντί των 60 ευρώ, έθεσαν χθες πολλά τραπεζικά ATMs, καθώς ξέμειναν από 20ευρα και έδιναν μόνο 50ευρο σε όποιον έκανε ανάληψη.



Το πρόβλημα αυτό συνέβαλε στη φημολογία περί απόφασης για μείωση του ορίου ημερήσιας ανάληψης από τα 60 στα 20 ευρώ. Η φημολογία αναζωπυρώθηκε από τη συνάντηση των διοικήσεων των τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μία ώρα και είχε ως αντικείμενο την αύξηση του ορίου ανάληψης στα 120 ευρώ για τους συνταξιούχους.

Οι φήμες για μείωση του ημερήσιου ορίου ανάληψης στα 20 ευρώ διαψεύστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και θα ήταν μάλλον παράλογο να ισχύσει κάτι τέτοιο την πρώτη κιόλας μέρα ισχύος των capital controls, με τις ίδιες τις τράπεζες να έχουν δώσει "μάχη" την προηγουμένη για όριο ανάληψης στα 60 ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το όριο των 20 ευρώ στις ημερήσιες αναλήψεις είχε προταθεί από την ΕΚΤ.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη μείωση στο όριο των ημερήσιων αναλήψεων αν τα πράγματα εξελιχθούν πολύ αρνητικά για τις τράπεζες. Επίσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στήριξη του ELA που θα αποφασίσει ή μη για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης 1 Ιουλίου, όταν θα έχει εκπνεύσει και η ισχύς του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα.

Χθες, πρώτη μέρα με λειτουργία capital controls, οι τράπεζες είχαν εκροές που κινήθηκαν στα 10 – 15 εκατ. ευρώ. Με τις πληρωμές των συνταξιούχων από την Τετάρτη, υπολογίζουν ότι θα χάσουν ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com