Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

O μεγάλος φόβος για τις ελληνικές τράπεζες - Τι θα γίνει με τα ενέχυρα και γιατί δεν αποκλείεται bail in

Πολύ κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία.



Κατ' αρχήν όλες οι τράπεζες καταβάλλουν γιγάντια προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα ATM's που θα διαθέτουν τα προβλεπόμενα από το προεδρικό διάταγμα 60 ευρώ. Ηδη μετά τις 12 το μεσημέρι η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι λειτουργούν κανονικά τα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής.

Οι τράπεζες θέλουν με κάθε τρόπο και άμεσα να ανοίξουν 70 περίπου καταστήματα η κάθε μία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που θα μπορούν να πάρουν από τα ταμεία των πιστωτικών ιδρυμάτων τη σύνταξή τους στο όλον.

Τα παραπάνω έχουν προβλεφθεί με βάση το «μαξιλάρι» του ELA που έχουν οι ελληνικές τράπεζες (περίπου 2,5 δισ. ευρώ), για να αντέξουν την ερχόμενη εβδομάδα και με βάση τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ο ΕLA έχει χορηγηθεί στις τράπεζες επί τη βάση ενεχύρων.

Η μεγάλη, πάντως, ανησυχία προκύπτει για την 1η Ιουλίου οπότε η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν έχει πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεούται να επαναξιολογήσει τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα προς τα κάτω αφού η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της με τους δανειστές.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες για να λειτουργήσουν χρειάζονται περισσότερα ενέχυρα που δεν τα έχουν στην παρούσα χρονική στιγμή. Στην διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ είναι να απαιτήσει τα ενέχυρα αυτά. Αν τούτο συμβεί- εκτιμάται πως δεν θα συμβεί μέχρι τουλάχιστον το δημοψήφισμα- τότε οι τράπεζες μπαίνουν υποχρεωτικά στην οδηγία του bail in με ότι αυτό σημαίνει για μετόχους, ομολογιούχους καταθέτες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com