Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Εφτασε η ώρα του λογαριασμού για 6 εκατ. φορολογούμενους

Η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού της εφορίας έφθασε. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται από το τέλος του μήνα να πληρώνουν φόρους κάθε μήνα για τα εισοδήματά τους, την ακίνητη περιουσία τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.



Η αρχή γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 19 Ιουλίου. Για όσους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν χρεωστικό, δηλαδή προκύπτει πληρωμή φόρου, θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη διμηνιαία δόση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 2%. Οι επόμενες δύο διμηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 26 Αυγούστου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.
Εφτασε η ώρα του λογαριασμού για 6 εκατ. φορολογούμενους

Οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν σταματούν εδώ αλλά συνεχίζονται. Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

1. Τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αποτυπωθεί η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη, ενώ για πρώτη φορά θα πληρώσουν τον φόρο και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων. Η αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, άρα από τις φετινές δηλώσεις. Δηλαδή όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωσή τους, θα δουν στο εκκαθαριστικό τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και ως εκ τούτου, η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ενώ η διαφορά που θα προκύψει θα μπορεί να καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:

• Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης με συντελεστή 13% και στο ποσό του τεκμηρίου διαβίωσης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτι, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

• Αυξάνεται από 10% σε 13% ο συντελεστής φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές). Ο φόρος υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμηρίου διαβίωσης) που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα επί συντελεστή 13%.

2. Τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Μετά τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν και φέτος 2,65 δισ. ευρώ συνολικά για την ακίνητη περιουσία τους. Η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, αφού μέχρι τις 26 Αυγούστου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να προσθέσουν ακίνητα ή να διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Για να ενταχθεί ολόκληρο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει η χρονική περίοδος καταβολής του ΕΝΦΙΑ να διαρκέσει το πολύ πέντε μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016. Συνεπώς, οι μηνιαίες δόσεις στις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015 περίπου 6 εκατομμύρια υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιοριστούν στις πέντε, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2014 ολοκληρώθηκε σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά μηνιαίων δόσεων ΕΝΦΙΑ από αυτά τα οποία κατέβαλαν για το 2014. Αν συνυπολογιστεί και το ότι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του φόρου θα γίνουν με λανθασμένο τρόπο, είναι βέβαιο ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην οριστική βεβαίωση του φόρου, οπότε η εξόφληση του φόρου θα απαιτηθεί να γίνει σε 2 ή 3 μηνιαίες δόσεις.

3. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να εξετάζει αλλαγές στα τέλη, αφού το σχέδιο με τις τροποποιήσεις που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση στη φορολογία των αυτοκινήτων έχει «παγώσει». Έτσι οι κάτοχοι οχημάτων θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα κάθε οχήματος.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα τη δόση προκειμένου να μην χάσουν τη ρύθμιση.

Αύξηση συντελεστών
«Ακριβότερη» η εισφορά αλληλεγγύης

Τις επόμενες ημέρες μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου καθώς ενεργοποιείται η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ξεκινά αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015 και «πιάνει» τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ως εξής:

• Από 30.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 4% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 100.001,00 έως 500.000,99: συντελεστής 6% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 500.001,00 και άνω: συντελεστής 8% επί ολόκληρου του ποσού.

Με την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

• Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 31.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 186 ευρώ ετησίως ή 13 ευρώ τον μήνα.

• Φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 240 ευρώ ετησίως ή 17 ευρώ τον μήνα.

• Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 300 ευρώ ετησίως ή 21 ευρώ τον μήνα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com