Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η KE του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 13 ώρες και με πολλές σφοδρές συγκρούσεις, το κυβερνών κόμμα πάει στο συνέδριο για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.




Η απόφαση ελήφθη χωρίς καταμέτρηση των ψήφων καθώς ήταν φανερή η πλειοψηφία των μελών που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης των Προεδρικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως και στα τέλη Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει τόσο για τα θέματα που θα τεθούν στο έκτακτο συνέδριο όσο και για την ημερομηνία διεξαγωγής του η οποία μάλλον μετατίθεται για μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Πύρρειος για τον πρωθυπουργός και πρόεδρο του κόμματος αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται περισσότερο διασπασμένος από ποτέ και κανείς δεν είναι σίγουρος αν μέχρι το Συνέδριο δεν θα υπάρξουν αποχωρήσεις ή ακόμη και διαγραφές, όχι μόνο στελεχών αλλά και βουλευτών. Ηδη οι πρώτοι 17 αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή.
Πύρρειος νίκη Τσίπρα: Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Το κόμμα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί με εμφανείς τις πληγές που άφησε η απόφαση του κ. Τσίπρα για συμφωνία με τους δανειστές. Παράλληλα, επισημοποιήθηκε το «διαζύγιο» αφενός με την Αριστερή Πλατφόρμα και αφετέρου με συνιστώσες όπως η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι που έτσι κι αλλιώς αποχώρησαν από την ΚΕ. Αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις βουλευτές τουλάχιστον θα ανεξαρτητοποιηθούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης οριστικό είναι το διαζύγιο και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό αλλά και το σοβαρό επεισόδιο που είχε με τον Νίκο Παππά και τον πατέρα του με αφορμή τη μητέρα της Λίνα Αλεξίου.
Πύρρειος νίκη Τσίπρα: Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Η άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας για σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου μειοψήφησε, ενώ δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία η πρόταση για δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή. Στην ψηφοφορία δεν υπήρξε καταμέτρηση, καθώς όπως έκρινε το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής η υπεροχή για Έκτακτο Συνέδριο ήταν εμφανής.
Νωρίτερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης, είπε ότι τα θέματα του Εκτάκτου Συνεδρίου θα κινούνται σε τρία επίπεδα:
-Απολογισμός διαπραγμάτευσης - διακυβέρνησης
-Τι κάνουμε σήμερα
-Η θέση της Αριστεράς στην Ευρώπη


Τι είχε πει ο κ. Τσίπρας

Τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή και έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο είχε προτείνει το πρωί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός.

Ωστόσο, το βράδυ αποφασίστηκε να αποσυρθεί η πρόταση για δημοψήφισμα καθώς φαίνεται ότι το κόμμα οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο.

Για ώρα οριστικών και κρίσιμων αποφάσεων για το κόμμα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να αποφασίσει για την ενιαία πορεία του, “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε διαφωνώντας” είπε χαρακτηριστικά.

Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο ή εάν επιμένουν οι διαφωνούντες στο σενάριο της "εναλλακτικής λύσης και της διακοπής της διαπραγμάτευσης" να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Στόχοι του Τσίπρα είναι:

Να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές εντός του Αυγούστου
Να γίνει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα (σε όλη την Ελλάδα) και να ψηφιστεί "Ναι" στη συμφωνία
Να οδηγήσει τις εξελίξεις σε ένα έκτακτο συνέδριο, τον Σεπτέμβριο, όπου ένα νέο κομματικό «σώμα» να πάρει την απόφαση για την γενική ανασύνταξη του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να πουν την άποψή τους καθαρά και έντιμα, χωρίς περιστροφές και «να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Περιγράφοντας τυχόν επιστροφή στη δραχμή ανέφερε: «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

«Οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλουμε να στηρίξουμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας πάντα το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία», τόνισε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το «όχι» δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε «ναι» στη δραχμή. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να το πούμε από πριν στον λαό και να είχε τεθεί και στα κομματικά όργανα. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος» επανέλαβε.

«Στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια αντοχής του λαού, αλλά και της οικονομίας, αλλά προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με βάση τα συμφέροντα του λαού», τόνισε επίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επιπλέον το ερώτημα στην Κεντρική Επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του πολιτικού αναχωρητισμού και πρότεινε να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως είπε, η άποψη ότι το κόμμα πρέπει να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας δεν μπορεί να κριθεί στο συνέδριο, λέγοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση «προτείνω απόφαση από τη βάση, με εσωκομματικό δημοψήφισμα, την Κυριακή.

Πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών, υπογράμμισε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com