Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

PWC «Μοχλός ανάπτυξης» οι εργαζόμενοι άνω των 55

Τα κράτη μπορούν να ενισχύσουν με εκατομμύρια δολάρια τον κρατικό κορβανά εάν ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μεγαλύτερου σε ηλικία εργατικού δυναμικού τους.



Αυτό υποστηρίζει έρευνα της PwC, η οποία διερευνά την επίδραση που έχουν στην αγορά εργασίας οι εργαζόμενοι πάνω από 55 ετών σε 34 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, εάν στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεταξύ 55-69 χρονών ήταν στο ίδιο επίπεδο με τη Σουηδία, τη χώρα της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο αντίστοιχο ποσοστό, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενισχυόταν κατά περίπου 100 δισ. λίρες στερλίνες.

Στην κορυφή των χωρών που αξιοποιούν καλύτερα τους ηλικιωμένους εργαζόμενους είναι η Ισλανδία, με τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, το Ισραήλ και τη Νορβηγία να την ακολουθούν. Τις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, η Κορέα, η Ιαπωνία και η Εσθονία, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνει και η Χιλή. Στον αντίποδα, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της κατάταξης.

Κίνητρα
Ο John Hawksworth, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC, αναφέρει πως «δεδομένης της γήρανσης των πληθυσμών του ανεπτυγμένου κόσμου, είναι σημαντικό οι χώρες να αξιοποιούν καλύτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών συνταξιοδότησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ενώ ο Jon Andrews, επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου της PwC στον τομέα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και οργανισμών, προτείνει μέτρα για να ενισχυθεί η συμμετοχή των ανθρώπων ηλικίας πάνω από 55 ετών στην παραγωγή, όπως η παροχή οικονομικών κινήτρων σε εταιρείες που προσλαμβάνουν μεγαλύτερους εργαζομένους και σημειώνει ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις ικανότητες και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι. Η αύξηση της ευελιξίας, ο ανασχεδιασμός των θέσεων εργασίας και η εναλλαγή ρόλων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απασχόληση αυτής της γενιάς, κρατώντας την για περισσότερο καιρό στο εργατικό δυναμικό».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com