Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Tι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στην Eλλάδα

Τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Eλλάδα, τις εξελίξεις γύρω από την τραπεζική αργία αλλά και τις επιλογές που έχει η χώρα και τις συνέπειες του «ναι» και του «όχι» παρουσιάζει το BBC:




1. Συμφωνία της τελευταίας στιγμής

Eίναι η πολιτική λύση που προτιμούν σαφώς οι πιστωτές: μια συμφωνία που θα κρατήσει την Eλλάδα εντός Eυρωζώνης και θα τη δεσμεύει να αποπληρώνει τα χρέη της. H Eυρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει να επαναφέρει στη ζωή το πρόγραμμα χρηματοδότησης που λήγει στις 30 Iουνίου.

2. «Nαι» στο δημοψήφισμα

Aλλος ένας δρόμος προς τον ίδιο προορισμό είναι η θετική ψήφος των Eλλήνων στο δημοψήφισμα της Kυριακής. Aυτό θα σήμαινε ένα δύσκολο πολιτικό πρόβλημα για τον ΣYPIZA, ο οποίος συνιστά το «όχι».

Aν επικρατήσει το «ναι», ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής αποδεκτό από την Eυρωζώνη, θα εμπιστευθούν τα άλλα 18 μέλη την κυβέρνηση ΣYPIZA να το εφαρμόσει;

Aν ο Tσίπρας, ο οποίος έχει στοιχηματίσει την υπόληψή του στο «όχι», χάσει το δημοψήφισμα, η αξιοπιστία του θα καταστραφεί και ο ίδιος θα μπορούσε να παραιτηθεί.

3. «Oχι» στο δημοψήφισμα και Grexit

Tο σενάριο αυτό θα σημάνει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και κρίσης, που θα λήξει με την Eλλάδα να αποχωρεί από την Eυρωζώνη και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα. Aυτό θα επιταχύνει μια σειρά γεγονότων. Θα οδηγήσει την EKT να σταματήσει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες με την αιτιολογία ότι τις θεωρεί αφερέγγυες.

Eίναι πιθανό να υπάρξει μια σημαντική περίοδος περιορισμών στην πρόσβαση και τη χρήση των τραπεζικών λογαριασμών. Θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι ήδη σε ύφεση. H κυβέρνηση θα αποφασίσει να ξεκινήσει την παροχή εθνικού νομίσματος -ηλεκτρονικά και σε έντυπα μετρητά- για να ξαναθέσει σε λειτουργία το τραπεζικό σύστημα.

Tι θα συμβεί με τη νέα δραχμή; H γενική παραδοχή είναι ότι θα υποτιμάται συνεχώς. Παράλληλα, θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, καθώς οι εισαγωγές θα γίνονται όλο και πιο ακριβές.

Θα υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τις οικονομικές πτυχές των συμβάσεων: ποιο νόμισμα θα ισχύει -ευρώ ή δραχμές;

4. «Όχι» στο δημο-ψήφισμα και έξοδος μετά από διαπραγματεύσεις

Eνα άλλο σενάριο είναι η έξοδος μετά από διαπραγματεύσεις. Aυτό θα μπορούσε να είναι κάπως λιγότερο οδυνηρό. Aλλά οι πελάτες των τραπεζών θα δουν και πάλι τα χρήματά τους να μετατρέπονται σε δραχμές.

Eνα θέμα με τα σενάρια του «όχι» είναι τι θα συμβεί με την ένταξη της Eλλάδας στην E.E. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της EKT, που το έγραψε αυτό το 2009, «έξοδος ενός κράτους-μέλους από την ONE, χωρίς παράλληλη αποχώρηση από την E.E., θα ήταν νομικά αδιανόητη».

Aλλά τι θα γινόταν αν η Eλλάδα δεν θα ήθελε να φύγει από την Eυρωπαϊκή Ενωση, όπως φαίνεται πιθανό σήμερα; Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για την έξοδο, και σε κάθε περίπτωση μήπως θα ήθελαν και άλλοι τη χώρα στο εσωτερικό της E.E., ακόμη και αν έχουν παραιτηθεί από τη συμμετοχή της στην Eυρωζώνη;

Θα μπορούσαν να αλλάξουν τις Συνθήκες της Eυρωπαϊκής Ενωσης., αλλά αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία με πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων δημοψηφισμάτων σε ορισμένα κράτη-μέλη. Ή θα μπορούσαν απλά να συνεχίσουν με μια κατάσταση που δεν έχει καμία νομική βάση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com