Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Πάνω από 200.000 μετανάστες και πρόσφυγες το 2015 στη χώρα

Ξεπερνά τους 200.000 ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα μας το 2015, εκ των οποίων οι 100.000 έχουν καταμετρηθεί στο διάστημα του τελευταίου διμήνου, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας μιλώντας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου προσήλθε προκειμένου να ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μεταναστευτικό.



Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν διασωθεί 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Λιμενικό και δεν υπήρξε ούτε ένας πνιγμός μετανάστη ή πρόσφυγα στα χωρικά μας ύδατα. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τόνισε ότι απαιτείται συστράτευση και συνέργεια όλων στην αντιμετώπιση του προβλήματος -του κράτους, του λαού, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και όλων των φορέων.

Ενημέρωσε ότι καθημερινά διεξάγονται επιχειρησιακές συσκέψεις σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο για το θέμα, συχνές είναι και οι διυπουργικές συσκέψεις, ενώ συσκέψεις γίνονται και υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων άλλων υπουργείων όπως το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αυτό επιβεβαιώνει, σημείωσε, ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίο όμως δεν είχε ποτέ η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειρισθεί το θέμα μόνη της λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Οσον αφορά στη μη γρήγορη προώθηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά εισόδου, ένα από τα προβλήματα που επισήμανε ο κ. Δρίτσας είναι το νομοθετικό πλαίσιο (που διασφαλίζει το αμετάθετο) και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού στα νησιά, έλλειψη που δεν καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση με γοργούς ρυθμούς. Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία της ελληνικής και με την τουρκική πλευρά, με συνεχείς ενημερώσεις από την πλευρά του Λιμενικού, όποτε εντοπίζονται διελεύσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οπως τόνισε, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ομαλοποιηθεί ακόμη περισσότερο η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, λόγω της αύξησης των διαθέσιμων θέσεων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Τέλος, τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, και τόνισε την παρέμβαση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, όταν για λίγες ώρες είχε κλείσει τα σύνορά της προ ημερών και αναγκάσθηκε να τα ξανανοίξει.

Transit η Ελλάδα
Πέσαμε και στον Αύγουστο, που οι ροές ήταν μεγάλες και δεν υπήρχαν θέσεις στα καράβια. Έτσι, ναυλώσαμε το πλοίο που φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού όσοι φεύγουν, άλλοι τόσοι έρχονται», τόνισε από πλευράς της η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλόπουλου για την τραγική κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε νεύμα στους πρόσφυγες να έρθουν ή εγώ προσωπικά. Αυτά λέγονται είτε από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, είτε σκοπίμως. Ο,τι κάνουμε δεν είναι αριστερή πολιτική. Είναι η νόμιμη πολιτική που τηρείται παντού κι οι Ευρωπαίοι την έχουν στηρίξει».

«Η Ελλάδα είναι χώρα transit και κανείς δε θέλει να μείνει, πρώτον, γιατί δεν είναι πλούσια, δεύτερον, γιατί δεν έχουν συγγενείς και τρίτον γιατί δε γνωρίζουν τη γλώσσα», συνέχισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, σημειώνοντας πως το 80% των μεταναστευτικών ροών αφορά σε πρόσφυγες και το 20% σε μετανάστες. «Τα θαλάσσια σύνορά μας είναι 16.500 χλμ. Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε; Οποιος γνωρίζει να μας πει κι εμάς. Οταν χρειάζονται 30 λεπτά για την ταυτοποίηση ενός ατόμου, τότε ο μέγιστος αριθμός που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε είναι 300», πρόσθεσε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com