Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ρεκόρ αφίξεων και εσόδων από τον τουρισμό το 2015

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα μας προβλέπει για το 2015 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εκτιμά ότι «υπό ομαλές πολιτικές εξελίξεις» οι αφίξεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 26 εκατ. από 24 εκατ. το 2014.




Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δηλώνει αισιόδοξος και για την αύξηση των εσόδων παρά το γεγονός ότι ο περασμένος Ιούνιος τόσο με τα capital controls όσο και το δημοψήφισμα «ανέκοψαν» τη διψήφια αύξηση που παρατηρούταν το τελευταίο διάστημα στις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης προσδιορίζει τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος στα 14,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ από το 2014 που διαμορφώθηκαν στα 13,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εκτίμησε «ηπιότερη ύφεση λόγω τουρισμού», καθώς όπως ανέφερε «1 δισ. ευρώ επιπλέον άμεσα έσοδα με έμμεσα συνολικά 2 δισ. ευρώ δίνουν +1% σε ΑΕΠ».

Προϋπόθεση βέβαια για τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ παραμένει η πολιτική και οικονομική ομαλότητα της χώρας. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη του ΣΕΤΕ για τις αφίξεις τουριστών του 2015 στις αρχές του χρόνου έκανε λόγο για 25 εκατ., περίπου 1 εκατ. λιγότερες από τη νέα αισιόδοξη πρόβλεψη.

Αεροπορική κίνηση
Θετική είναι η πορεία του ελληνικού τουρισμού όσον αφορά την εισερχόμενη κίνηση από τα αεροδρόμια όλης της χώρας, καθώς το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου καταγράφεται συνολική αύξηση αφίξεων 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραματίζει η Αθήνα, που συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με εντυπωσιακή αύξηση 28% τον μήνα Ιούλιο (26,5% το επτάμηνο). Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο του 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με 11% (10,5% το επτάμηνο), της Σαντορίνης με 10,2% (17,1% το επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% το επτάμηνο). Θετική, επίσης, είναι η εικόνα για το Ιόνιο με αύξηση 3,7% τον Ιούλιο (3,8% το επτάμηνο) και τους λοιπούς προορισμούς με 11% (9,3%). Μεικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με μείωση 17,1% τον Ιούλιο και αύξηση 7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα (-3,2%) και η Κρήτη (-1,4%).

Οδικές μεταφορές
Το σύνολο των οδικών αφίξεων αλλοδαπών στη χώρα το πρώτο επτάμηνο του 2015 ανέρχεται σε 6,46 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 22%. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της κίνησης στη πλειονότητα των σταθμών. Το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 37% και ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+53%). Τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση 4% και έτσι το επτάμηνο έκλεισε με συνολική αύξηση 22%.

Επιβάτες πλοίων
Μειωμένη κατά 9% παρουσιάζεται το εξάμηνο η διεθνής κίνηση επιβατών πλοίων μεταξύ Ελλάδας (Πάτρα - Ηγουμενίτσα) και Ιταλίας (Ανκόνα, Μπρίντεζι, Μπάρι, Βενετία, Τεργέστη και Ραβένα). Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου μετακινήθηκαν 489.874 επιβάτες έναντι 538.214 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com