Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων 2 δισ. από το ΕΣΠΑ

Προσπάθειες για να μην χαθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ λόγω των εκλογών καταβάλλει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ για τον Οκτώβριο, δηλαδή για την επόμενη κυβέρνηση, παραπέμπονται όλες οι διοικητικές πράξεις, εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, τους αρτοποιούς, τα φαρμακεία και όλα τα άλλα προαπαιτούμενα του μνημονίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου.



Ερωτώμενος για τα capital controls, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε την αύξηση του τραπεζικού ορίου στους εισαγωγείς ως τα 20.000 ευρώ χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και τόνισε ότι όσο βελτιώνεται η ρευστότητα τόσο θα χαλαρώνουν τα όρια και τα κριτήρια για τη διακίνηση κεφαλαίων για τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε:

Ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2014) ώστε να προχωρήσουν όσα έργα μπορούν να υλοποιηθούν και να απενταχθούν τα υπόλοιπα. Σοβαρό πρόβλημα έχουν τα προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Περιβάλλον», που τρέχουν με απορροφητικότητα της τάξης του 78%, ενώ στα υπόλοιπα προγράμματα η απορροφητικότητα ξεπερνά το 90%.
Στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο η απόφαση για διπλασιασμό των προκαταβολών του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) από 7% σε 14% ή από 1,4 δισ. ευρώ στα 2,8 δισ. ευρώ.
Σύντομα αναμένεται να υπογραφεί έκτακτος νέος δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων.
- Ως τις 6 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τους τρεις μήνες ως τον Αύγουστο με τις χρηματοροές του ΕΣΠΑ, οι οποίες από 1/8/2015 εκταμιεύονται με ρυθμό 10 εκατ. ευρώ ημερησίως, μετά από συνεργασία με την Κομισιόν και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία, με την ενεργοποίηση του γραφείου της EBRD στην Ελλάδα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) με διαθέσιμα 3 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Προετοιμασία για ένταξη ελληνικού ενδιαφέροντος έργων στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, προϋπολογισμού 60 δισ. ευρώ για όλες τις χώρες-μέλη, χωρίς εθνική κατανομή των πόρων καθώς επιλέγονται έργα. Με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.
«Ξεπάγωμα» του 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων που είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους και σχεδιασμός νέου αναπτυξιακού νόμου.
Κόκκινα Δάνεια: Η τελική ρύθμιση θα γίνει μετά από νέες διαπραγματεύσεις σε συνάρτηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αγορές - εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ: Oι προβλέψεις του μνημονίου για το γάλα και τους αρτοποιούς θα εφαρμοστούν αφού εκδοθούν οι σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, η πρώτη από το υπουργείο Γεωργίας και η δεύτερη από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Για τις άδειες των φαρμακείων, απαιτείται υπουργική απόφαση. Και τα τρία θέματα θα τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. «Δεν επικρότησα την εργαλειοθήκη. Ούτε τώρα την επικροτώ, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας και θα την εφαρμόσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης

Το υπουργείο ετοιμάζει έρευνα για τις αποκλίσεις στις τιμές του υγραερίου στα πρατήρια καθώς και στις τιμές των καυσίμων στα νησιά.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι αναζητούνται αντισταθμιστικά για την άμβλυνση των επιπτώσεων που θα έχουν τα νέα μέτρα για τους αγρότες. Το όποιο πακέτο πάντως δεν προβλέπεται πριν από τον Μάρτιο.

Τρία νέα προγράμματα επιδοτήσεων 220 εκατ.

Τρία νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των νεοφυών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Και τα τρία είναι ενταγμένα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020:

• Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ ο καθένας. Αφορά σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και επιχορηγεί σε ποσοστό 50% επενδύσεις από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών, εξοικονόμηση ενέργειας/ύδατος, εμπλουτισμό υπηρεσιών, πιστοποιήσεις υποδομών-υπηρεσιών, προβολή- προώθηση, αμοιβές συμβούλων και μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού. Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η προδημοσίευση της προκήρυξης για τον Ενδιάμεσο Φορέα και τον Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την υποβολή των προτάσεων με καταληκτική προθεσμία τον Μάρτιο 2016.

• Αυτοαπασχόληση: Aφορά σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, ανέργους ή ελεύθερους επαγγελματίες (χωρίς μισθωτή εργασία) για την άσκηση επαγγέλματος συναφούς με την ειδικότητά τους. Επιχορηγούνται στο 100% δράσεις από 5.000 ως 25.000 ευρώ ια δραστηριότητες όπως π.χ. ιατρού, οδοντιάτρου, ηθοποιού, δημοσιογράφου, βιολόγου, ψυχολόγου, συγγραφέα, διερμηνέα κ.λπ. για επαγγελματικό εξοπλισμό, δαπάνες προβολής, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ και οι διαδικασίες της προκήρυξης ξεκινούν τον Σεπτέμβριο με την προκήρυξη του πρώτου κύκλου τον Δεκέμβριο 2015.

• Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: Επιχορηγεί δράσεις ως 50.000 ευρώ στο 100% από φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών, ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς σχέση μισθωτής εργασίας. Προτεραιότητα δίνεται στην αγροδιατροφή, την ενέργεια, υγεία-φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής κ.λπ. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, σε δύο κύκλους και οι διαδικασίες είναι ίδιες με τα προηγούμενα προγράμματα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com