Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ενας χρόνος μετά...

Το προσεχές Σάββατο ξεκινά η 80ή ΔΕΘ. Θα είναι η πρώτη Έκθεση από το 1974 και μετά που θα εγκαινιαστεί από υπηρεσιακό πρωθυπουργό.



Για μία ακόμη φορά η ΔΕΘ θα αποτελέσει το προεκλογική βήμα για όλα τα πολιτικά κόμματα. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2007, αλλά και το 1996, όπου εκλογές πραγματοποιήθηκαν Σεπτέμβριο μήνα. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία θα πραγματοποιήσει την... επέτειο του ενός έτους από την ανακοίνωση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που τόσο άδοξα μπήκε στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας». Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα και η όποια αναφορά κάνει στο πριν από ένα χρόνο πρόγραμμα.

Πλήγμα στο πολιτικό γίγνεσθαι
Ενα «αστέρι» πέφτει
Ενας χρόνος μετά...

Μάλλον δεν έφερε γούρι στον συμπαθή «Μιμάκο», κατά κόσμον Παύλο Χαϊκάλη, η αναφορά που έγινε στο πρόσωπό του στην στήλη την περασμένη εβδομάδα. Η είδηση που κυκλοφόρησε για την μη δηλωμένη off shore που είχε στην Κύπρο ίσως του ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την πολιτική ζωή του τόπου, που τόσο ανάγκη τον έχει. Τελικά, αποδεικνύεται ότι αν κάποιος στην καριέρα του χάσει το μέτρο τότε αργά ή γρήγορα αυτή θα καταστραφεί. Και ας ελπίσουμε ότι η καταστροφή του να είναι μόνο πολιτική και σύντομα να επιστρέψει σε αυτό που αν μη τι άλλο κάνει αρκετά καλά και προσφέρει γέλιο στους ανθρώπους. Την υποκριτική. Το λάθος του ίσως ήταν ότι προσπάθησε -ευτυχώς για όλους εμάς- ανεπιτυχώς να μεταφέρει την υποκριτική στον πολιτικό στίβο της χώρας.

Η οικονομία έχει αποθέματα
Αν δεν έμπαινε φρένο
Ενας χρόνος μετά...

Τελικά το «κακό» που έγινε το τελευταίο επτάμηνο στη χώρα, δεν έφερε -ακόμη τουλάχιστον- τα καταστροφικά αποτελέσματα που πολλοί ανέμεναν. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τους δείκτες, ανάπτυξη, ανεργία κ.λπ., φαίνεται ότι η οικονομία είχε δυναμική και εφόσον δεν είχε υπάρξει όλη αυτή η αναστάτωση τα αποτελέσματα θα αποτελούσαν μία μεγάλη θετική έκπληξη για όλους. Στον τουρισμό για παράδειγμα εκτός από το σοκ του Ιουνίου, τα μεγέθη κινήθηκαν τελικά ανοδικά και πάμε για νέο ρεκόρ. Βέβαια τα δύσκολα είναι μπροστά και τους επόμενους μήνες θα έρθει ο λογαριασμός από την «περήφανη διαπραγμάτευση». Κάποιοι βέβαια νεόκοποι πραγματιστές θα λένε από μέσα τους «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».

Διαχρονική αξία η «πάταξη της φοροδιαφυγής»
«Βγαίνει» ξανά στο μπαλκόνι
Ενας χρόνος μετά...

Ενα από τα προεκλογικά «πακέτα» υποσχέσεων θα αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεκαετίες τώρα το συγκεκριμένο θέμα βρίσκονταν πάντα ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων, ειδικά όταν αυτά ήταν στην αντιπολίτευση. Όταν βέβαια γινόντουσαν κυβέρνηση, τις υποσχέσεις είτε τις ξεχνούσαν, είτε ανακάλυπταν πως τα πράγματα τελικά δεν είναι και τόσο εύκολα. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε μάλιστα ποσοτικοποιήσει και τα έσοδα από την φοροδιαφυγή. Ωστόσο, μάλλον οι υποσχέσεις αυτές... ξεχάστηκαν και ουδείς έκανε απολογισμό του έργου. Για να πούμε και μερικές αλήθειες, αφενός το φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό και αφετέρου ο περιορισμός της (πάταξη δεν μπορεί να γίνει) απαιτεί χρόνο, σχέδιο και πολιτική βούληση και όλα αυτά στην Ελλάδα αποτελούν πολυτέλεια.

Οι τράπεζες θα δώσουν ξανά κέρδη
Το επόμενο «στοίχημα»
Ενας χρόνος μετά...

Τα τελευταία χρόνια το Χρηματιστήριο έχει βιώσει μία άνευ προηγουμένου κρίση, ειδικά στις μετοχές εκείνες που κάποτε θεωρούταν η αιχμή του δόρατος, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες χάνουν περίπου 98%(!) από τα ιστορικά τους υψηλά, κοινώς έχουν μηδενίσει τις αξίες τους για κάποιους που επέλεξαν να κρατήσουν τις μετοχές τους ως διαχρονική επένδυση. Πολύ δύσκολα, για παράδειγμα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα θα επιστρέψει στα 180 ευρώ που είναι το ιστορικό της υψηλό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τις άλλες τράπεζες. Όμως, είναι σίγουρο ότι οι μετοχές που στο άμεσο μέλλον θα βρεθούν και πάλι στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών θα είναι και πάλι οι τράπεζες. Απαιτείται βέβαια χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά είναι σίγουρο ότι οι καλές ημέρες για τις τράπεζες θα επιστρέψουν.

Αμέσως μετά τα εκκαθαριστικά
Εκλογές χωρίς ΕΝΦΙΑ

Οι κάλπες θα στηθούν τελικά στις 20 Σεπτεμβρίου και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα έχουν την «χαρά» να προσέλθουν σε αυτές έχοντας στις αποσκευές τους και το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αφού αυτά θα εκδοθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να συμβεί αυτό πριν από τις εκλογές, έτσι ώστε να μην περάσει αρνητικά στους ψηφοφόρους μία ακόμη μη τήρηση των δεσμεύσεων από την κυβέρνηση. Πάντως, για τους φορολογούμενους, τους περιμένει ένας πραγματικός «Γολγοθάς» αμέσως μετά τις εκλογές. Εκτός του ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν και μία σειρά από φόρους, το ύψους των οποίων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ, κάτι περισσότερο δηλαδή από ένα δισ. τον μήνα.

Νομοτέλεια η πτώση των αγορών
Υπερβολικοί όπως πάντα

Πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι η οικονομία της Κίνας νοσεί βαρύτατα και ότι η πτώση μπορεί να έχει διάρκεια και διάφορα άλλα. Αν δει κανείς με ψυχραιμία την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και διαφόρων εμπορευμάτων θα διαπιστώσει ότι είναι αδύνατο να μην υπάρξει κάποια διόρθωση, αφού τα περισσότερα εξ αυτών έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Οι αφορμές πάντα θα δίνονται στις οικονομίες όπως και στη ζωή. Αποτελεί νομοτέλεια ότι η μεγάλη άνοδος ακολουθείται από πτώση και πως η μεγάλη πτώση θα φέρει την άνοδο. Οπότε ας μην βιαζόμαστε να κρίνουμε και κυρίως να μην γινόμαστε μηδενιστές. Οι αγορές έδιναν και θα δίνουν κέρδη σε αυτούς που βρίσκουν το timing.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com