Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Εξι «γκρίζες» ζώνες στο νέο συνταξιοδοτικό

Ακόμη και με 10 επιπλέον έτη ασφάλισης «φορτώνονται», με το νέο συνταξιοδοτικό, ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες με λίγες ημέρες διαφορά στην ημερομηνία γέννησης ακόμη και εντός του Αυγούστου, ενώ οι νέες ρυθμίσεις για τις πρόωρες και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εμφανίζουν κενά και γκρίζες ζώνες.



«Η αναφορά των διατάξεων και η συσχέτισή τους με τους νέους πίνακες ηλικιακών ορίων είναι πολύ γενική και είναι απαραίτητο, το ταχύτερο δυνατό, να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν το νέο καθεστώς, καθώς και οι εγκύκλιοι τόσο από πλευράς υπουργείου Εργασίας όσο και από τα επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία», διαπιστώνει ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλος.

ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ

1. Ενώ καθορίζεται το 58ό έτος από φέτος ως ηλικιακό όριο για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων πριν από το ‘83 που είχαν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν προβλέπεται ο «βηματισμός» για την αύξηση του ηλικιακού ορίου (αν θα προστίθενται επιπλέον μήνες ή 1 έτος κάθε χρόνο έως τα 62) ενώ εμμέσως αυξάνονται τα επιπλέον έτη που θα πρέπει να εργάζονται (αν έχουν εργασία) ή να αυατασφαλίζονται (εφόσον έχουν άλλα εισοδήματα).

2. Αυξήσεις ηλικιακών ορίων έως τα 62 και τα 67 προκύπτουν λόγω μη εξαίρεσής τους για τους βαριά αναπήρους (ν. 612/77 κ.λπ. που βγαίνουν χωρίς όριο ηλικίας), τους απασχολούμενους σε υπερβαρέα (στοές κ.ά.) καθώς και τους οικοδόμους.

3. Στις νέες ρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί για το «μπλόκο» στις πρόωρες δεν περιλαμβάνονται οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο και οι ένστολοι. Οι διατάξεις, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει είναι «αντίστοιχες με τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν για όλους τους άλλους ασφαλισμένους», αλλά ο χρόνος εφαρμογής θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ψήφισης.

4. Κενό, σε σχέση με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, υπάρχει σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις της καταβολής της εγγυημένης από το κράτος βασικής σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Το Μνημόνιο προβλέπει την καταβολή του με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

5. Δεν προβλέπεται κανένα πλαφόν για τη μείωση των συντάξεων σε όσους και όσες υποχρεώνονται, ελλείψει άλλων οικονομικών πόρων, να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Αν η πρόωρη συνταξιοδότηση απέχει περισσότερο από 5 έτη προκύπτουν μειώσεις μεγαλύτερες του 30%. Για παράδειγμα σε πρόωρη κατά επτά χρόνια συνταξιοδότηση η μείωση του ποσού της σύνταξης θα φτάνει στο 52% (6%Χ7 έτη + 10%).

6. Μειώσεις στις συντάξεις που υπολόγιζαν να λάβουν θα έχουν όσοι και όσες συνταξιοδοτούνται εντός του 2015 λόγω αναστολής καταβολής της σύνταξης, καθώς τροποποιήθηκε η αρχική διάταξη η οποία προέβλεπε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού (χορήγηση αναλογίας της βασικής για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2011) για όσους υποβάλλουν αίτηση από 1/1/2015. Στελέχη του Δημοσίου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά τα κατοχυρωμένα ηλικιακά τους όρια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΠΡΟΩΡΑ



Μητέρα ανηλίκου τέκνου, γεννημένη τον 9/1965, ασφαλισμένη σε Ταμείο ΔΕΚΟ θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25 έτη ασφάλισης και ανήλικο τέκνο το 2010 κατοχυρώνοντας δικαίωμα για τα 50 με πλήρη σύνταξη. Θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με το νέο όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση του 55ου έτους.
Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, γεννηθείς το 1958, έχει συμπληρώσει μέχρι την 31/12/2011 συνολικά 35 έτη ασφάλισης και εξαγοράζοντας 3 πλασματικά έτη τέκνων, κατοχύρωσε δικαίωμα για τα 60 που συμπληρώνει το 2018. Θα συνταξιοδοτηθεί στα 61.
Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ μητέρα ανηλίκου 47 ετών σήμερα με 5.500 ημέρες ασφάλισης στις 31/12/2010 έβγαινε στα 50 με μειωμένη σύνταξη και στα 55 με πλήρη. Αφού συμπληρώνει το όριο ηλικίας των 50 το 2018 θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 60,1 ετών με μειωμένη σύνταξη και στα 67 με πλήρη.
Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης το 2011 και ηλικία 55 ετών κατοχύρωνε δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 56 με μειωμένη σύνταξη έχοντας τις απαραίτητες 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία. Εως σήμερα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μειωμένη σύνταξη και ποινή 30%. Από την ψήφιση του νέου νόμου η ποινή μείωσης της σύνταξης θα είναι 40%.
Ασφαλισμένη σε Ταμείο ΔΕΚΟ μητέρα ανηλίκου είχε κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2011 για μειωμένη σύνταξη στα 50 και πλήρη στα 52. Σε ηλικία 50 ετών τον 7/2015 δεν επηρεάζεaμειωμένη σύνταξη, όμως, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 58,4, ενώ η ποινή μείωσης θα είναι 22% μέχρι συμπληρώσεως του εν λόγω ορίου και θα επιστρέψει στο 12% από εκεί και μετά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com