Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Απαιτείται νέο σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων και κατευθύνσεων

Σ ε τρεις εβδομάδες θα διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές. Είναι η τρίτη προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού μέσα σε εννέα μήνες, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο με τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έδωσαν κυβέρνηση στη χώρα, συνεχίζοντας με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και καταλήγοντας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη.




Στη μικρή προεκλογική περίοδο τα κόμματα τα οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο μας αναμένεται να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους, στα οποία θα δούμε και τις προτεινόμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, αλλαγές οι οποίες κοινό παρονομαστή αναμένεται να έχουν «την ελάφρυνση των πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», αλλά και την «αύξηση των φορολογικών εσόδων».

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, απαραίτητη για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, δηλαδή τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους αλλά και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, απαιτεί την υιοθέτηση ουσιαστικών - ριζοσπαστικών μέτρων κοινωνικά δίκαιων, άμεσα εφαρμόσιμων και με χαμηλό διαχειριστικό κόστος, κατά συνέπεια η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί από τον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής, πετυχαίνοντας την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα της χώρας μας δικαιότερη επιβολή των φόρων. Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης οδηγούμαστε σε ουσιαστική μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Όλες οι παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες φυσικά δεν αποτυπώνονται στο ΑΕΠ., συμβάλλουν στην απόκτηση εισοδημάτων από μια κατηγορία πολιτών, τα οποία δεν φορολογούνται, με αποτέλεσμα την άνιση και άδικη αναδιανομή του πλούτου και άδικη φορολογική επιβάρυνση των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές πρέπει να καταρτίσει ένα σαφή μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις φορολογικού περιεχομένου μεταρρυθμίσεις και το πλαίσιο και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τους απαιτούμενους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της χώρας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο φορολογικό σύστημα, με ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που το χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν στο πλαίσιο εξυπηρέτησης της κομματικής πελατείας της, στο σχέδιο αυτό πρέπει να υπάρξει η δέσμευση για την αναγκαιότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων που πρόκειται να το μεταβάλλουν.

Κυρίαρχος στόχος αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι η ολοκλήρωση μιας ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης που θα δώσει ένα απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, δηλαδή ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που θα προάγει την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, πέραν των προαναφερομένων, θα συμβάλει στην αποτελεσματική καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Η έκταση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής επηρεάζεται από παράγοντες όπως η συνολική φορολογική επιβάρυνση, η περιπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Η φοροδιαφυγή ήταν και παραμένει γενικευμένο πρόβλημα στη χώρα μας οδηγώντας στην αποσάθρωση της φορολογικής βάσης, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία.

Ενα νέο σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων και κατευθύνσεων, που δεν θα μείνει στα χαρτιά, θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια να ελεγχθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, και να ελαχιστοποιηθούν οι ανισότητες στην κατανομή των φορολογικών βαρών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com