Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Τον Οκτώβριο ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ανοίξει τον προσεχή Οκτώβριο, τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα».




Παράλληλα, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος εξαιτίας των επικείμενων εκλογών, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι τελικά θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τον προσεχή Οκτώβριο.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με παράταση των λήξεων των δανείων, αναβολή της πληρωμής τόκων, καθώς και με μεταφορά κερδών από την κεντρική τράπεζα, θα μπορούσε να συζητηθεί τον Οκτώβριο, ωστόσο δεν συζητείται «κούρεμα» χρέους, δήλωσε κατηγορηματικά ο ισχυρός άνδρας του ESM σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Τόνισε, επίσης, αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, πως η εξέλιξη αυτή αυξάνει την αβεβαιότητα, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, διότι έχουν ήδη εγκριθεί πολλές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική Βουλή, ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη προς το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας στην Αθήνα μελλοντικά.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι ο ESM θα πληρώσει και τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου πακέτου διάσωσης, σημειώνοντας πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ έχει πει ότι περιμένει το Ταμείο να συμμετέχει στη νέα διάσωση. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν μια πιθανότητα και παραμένει απειλή, αν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τους όρους του τρίτου πακέτου διάσωσης. «Η απειλή αυτή ως πιθανότητα θα πρέπει πάντα να υπάρχει και εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Eurobank
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, «η συνεπής εφαρμογή της δανειακής σύμβασης αναμένεται να έχει μια βραχυχρόνια αρνητική διαταραχή στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα κυρίως λόγω των δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο, μακροχρόνια η προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, η σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η ανάκτηση της αξιοπιστίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας».

Σχετικά με τις εκλογές, στην ανάλυση της τράπεζας επισημαίνεται ότι «είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα βραχυχρόνιο κόστος για την οικονομία, υπό τη μορφή καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος ή του παγώματος πιθανών δαπανών επένδυσης και κατανάλωσης, ωστόσο στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας, το μακροχρόνιο όφελος δύναται να αντισταθμίσει το βραχυχρόνιο κόστος».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com