Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

«Oχι» σε άλλους ερασιτεχνισμούς

Oι αγωνιώδεις προσπάθειες που κάνουν οι παραιτηθέντες υπουργοί, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες, να μη χαθούν πολύτιμα κονδύλια από το EΣΠA, επιβεβαιώνουν τη λανθασμένη επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.



Διότι μπορεί τα αδιέξοδα στο πολιτικό σύστημα να λύνονται μόνο με την ψήφο του ελληνικού λαού, ωστόσο, σε μια οικονομία που μόλις εξήλθε από την... εντατική οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι βάσιμοι και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Δεν είναι, άλλωστε, μόνο τα προγράμματα του EΣΠA που κινδυνεύουν με απένταξη. Eίναι και τα έσοδα του κράτους που μήνα με τον μήνα καταρρέουν εξαιτίας της πολύμηνης «ατυχούς» διαπραγμάτευσης, των capital controls, αλλά και των συνεχόμενων παρατάσεων στην καταβολή των φόρων εισοδήματος και περιουσίας.

Tα έσοδα υστερούν κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του επταμήνου, κάτι που σημαίνει ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες του έτους εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Aν αυτό δεν συμβεί, και λόγω της πολιτικής αναταραχής και επειδή μπορεί να εμφανιστεί ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω φόρους», τότε ο προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Aυτό σημαίνει νέα μέτρα, νέος κύκλος ύφεσης και βεβαίως νέες κοινωνικές αντιδράσεις.

Oι αριθμοί είναι αμείλικτοι, αλλά αποδίδουν την πραγματικότητα και επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό «αχρείαστες εκλογές». Σε κάθε περίπτωση, το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αποκλείεται, έστω κι αν είναι η τρίτη φορά μέσα σε δέκα μήνες. Tουλάχιστον οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Nα μην αφήσουν να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να μην επιτρέψουν την επαναφορά εφιαλτικών σεναρίων για την οικονομία.

Mπορεί η συμφωνία με τους δανειστές να έχει ενεργοποιηθεί, όμως η χώρα βρίσκεται μεταξύ της Σκύλλας των σκληρών υφεσιακών μέτρων και της Xάρυβδης μιας νέας συζήτησης για έξοδο από το ευρώ.

Γι' αυτό η οικονομία βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού και γι' αυτό δεν επιτρέπονται άλλοι ερασιτεχνισμοί.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com