Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Εφικτές αλλά με περιορισμούς οι online αγορές με κάρτες

Οι έλεγχοι κεφαλαίου (capital controls) όσον αφορά τη χρήση των καρτών (πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων) για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω Internet σε καταστήματα και υπηρεσίες του εξωτερικού, μπορεί να χαλάρωσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αλλά η πραγματικότητα είναι πως πρακτικά έχει δημιουργηθεί μία σύγχιση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς δεν είναι απαραίτητο ότι «περνάνε» όλες οι συναλλαγές. Ο λόγος είναι τα όρια που υπάρχουν για τις τράπεζες όσον αφορά στις ημερήσιες συναλλαγές συν τις προτεραιότητες που έθεσαν οι τράπεζες για το ποιες συναλλαγές μπορούν να γίνονται και ποιές όχι.






Αγορές στο Internet
Η χρήση των καρτών για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό επιτρεπόταν πρακτικά από τις πρώτες ημέρες της επιβολής των capital controls. Αυτό που άλλαξε την τελευταία εβδομάδα που «χαλάρωσαν» οι έλεγχοι κεφαλαίου ήταν όσον αφορά στη χρήση των καρτών για αγορές στο Διαδίκτυο.

Κατ' αρχήν να επισημάνουμε ότι από την αρχή της επιβολής των capital controls δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τις συναλλαγές που γίνονταν σε ηλεκτρονικά καταστήματα ή υπηρεσίες, οι οποίες διατηρούσαν λογαριασμό στην Ελλάδα και η συναλλαγή εκκαθαριζόταν από εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το πρόβλημα υπάρχει εφόσον η εκκαθάριση γίνεται στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι αρκετά ελληνικά online καταστήματα ή εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αντιμετώπισαν πρόβλημα πολύ απλά γιατί χρησιμοποιούσαν εταιρεία εκτός Ελλάδας για την εκκαθάριση των συναλλαγών.

Το «χαλάρωμα» επιτρέπει τις συναλλαγές και με αυτά τα καταστήματα ή τις εταιρείες. Όμως, υπάρχουν κάποιο περιορισμοί. Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι ότι υπάρχει και εδώ ένα ημερήσιο όριο ανά τράπεζα. Το όριο αυτό έχει καθοριστεί στις 300.000 ευρώ ημερησίως για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) και στις 90.000 ευρώ για την Attica Bank.

Στην πράξη το όριο αυτό αποδεικνύεται σχετικά χαμηλό, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που για τις συναλλαγές τους με ξένους προμηθευτές χρησιμοποιούν κάρτες -αυτή την περίοδο τουλάχιστον- για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους. Πρακτικά, το όριο εξαντλείται τις πρώτες πρωϊνές ώρες με αποτέλεσμα αν προσπαθείτε προς το μεσημέρι ή το απόγευμα η συναλλαγή να μην εγκρίνεται. Το «κόλπο» είναι να προσπαθείτε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καθώς το «κοντέρ» μηδενίζει τα μεσάνυχτα. Μία ενδιαφέρουσα αλλά σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το όριο της Παρασκευής καλύπτει και το Σαββατοκύριακο, οπότε είναι μάλλον απίθανο να εγκριθεί συναλλαγή που θα επιδιωχθεί να γίνει είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή!

Κατηγορίες συναλλαγών
Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμη περιορισμός, ο οποίος αφορά τις κατηγορίες των συναλλαγών που επιτρέπονται. Οι τράπεζες έθεσαν ορισμένες προτεραιότητες, δημιουργώντας αρκετή σύγχιση, καθώς, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αγοράσει apps ή συνδρομή σε υπηρεσίες μουσικής, αλλά δεν μπορεί να ανανεώσει τη συνδρομή του σε μία cloud υπηρεσία! Όπως, ακόμη, μπορεί να αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια, αλλά δεν μπορεί να παραγγείλει ρούχα ή παπούτσια.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες συναλλαγών που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα είναι:

• Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.

• Πληρωμές ξενοδοχείων.

• Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

• Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.

• Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).

• Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.

• Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ).

• Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.

Servers
Εάν η αγορά που θέλετε να κάνετε δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα μάλλον δεν θα περάσει τουλάχιστον στην παρούσα φάση, γι' αυτό και χρειάζεται αρκετή προσοχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πάντως επιχειρήσεις -οι οποίες είναι πάρα πολλές- που χρησιμοποιούν υπηρεσίες στο εξωτερικό για τη φιλοξενία των sites ή των δεδομένων τους. Βέβαια, μπορούν να πάνε στα γκισέ της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται και να καταθέσουν σχετικό αίτημα, το οποίο πιθανότατα και θα εγκριθεί, αλλά γενικότερα πρόκειται για ένα ζήτημα που θα μπορούσε να είχε ήδη επιλυθεί. Πάντως, οι φορείς και οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν διάφορες λύσεις, αρκετές από τις οποίες είναι και σχετικά δημιουργικές. Ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η κίνηση του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), ο οποίος ανακοίνωσε ότιμετά από σχεδιασμό 3 εβδομάδων εξασφάλισε προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζα του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει άμεσα τα μέλη του, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις πληρωμές καθοριστικής σημασίας υπηρεσιών όπως είναι η φιλοξενία ιστοσελίδα και οι υπηρεσίες cloud.

Επιπλέον, η Google ενημέρωσε τους πελάτες της ότι έχει προσθέσει 500 ευρώ δωρεάν πίστωσης στον κάθε AdWords λογαριασμό τους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Στο εξωτερικό
Χρήση καρτών σε φυσικά σημεία

Όσον αφορά στη χρήση των καρτών που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες όταν βρίσκεται κάποιος στο εξωτερικό, δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή τις τελευταίες ημέρες. Οι Έλληνες καταναλωτές μπορούν να τις χρησιμοποιούν κανονικά μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση του καθενός με την τράπεζά του. Απλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα ημερήσιο όριο συναλλαγών για τις κάρτες κάθε τράπεζας. Το όριο αυτό είναι 500.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά ημέρα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς των καρτών, το όριο είναι τέτοιο που είναι σχεδόν απίθανο να ξεπεραστεί, οπότε είναι μάλλον απίθανο να μην εγκριθεί μία συναλλαγή σε φυσικό σημείο πώλησης (ξενοδοχείο, εστιατόριο, κατάστημα κ.ά.). Εκτός και αν το συγκεκριμένο σημείο έχει επιλέξει να μη δέχεται κάρτες ελληνικών τραπεζών. Κάτι που δεν είναι απίθανο, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας αρκετά μετρητά.

Σημειωτέον πως δεν μπορεί να γίνει χρήση της πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάληψη μπορεί να γίνει μόνο από τη χρεωστική κάρτα με βάση το ημερήσιο όριο, δηλαδή τα 60 ευρώ.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com