Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σχέδιο για φορολογική «περαίωση» - Πληρώνεις το 40% φόρων και προστίμων και «κλείνει» ο φάκελος

Σχέδιο για την αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως από υποθέσεις που βρίσκονται «κολλημένες» στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών, ή στα διοικητικά δικαστήρια, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.



Σύμφωνα με τοο σχέδιο, ο οφειλέτης θα καταβάλει το 40% των φόρων και των προστίμων και θα «κλείνει» την υπόθεσή του. Πρόκειται για ένα νέο είδος φορολογικής «περαίωσης» για περιπτώσεις στις οποίες έχει γίνει έλεγχος αλλά αμφισβητείται από τους φορολογούμενους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει για μικρό χρονικό διάστημα 2-3 μηνών και όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην «περαίωση» ελεγμένων υποθέσεων πληρώνοντας εφάπαξ ένα ποσό της τάξης του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, θα «κλείνει» οριστικά η υπόθεση.

Βεβαίως, το σχέδιο αυτό τελεί υπό την αίρεση των δανειστών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περισσότερες από 87.000 φορολογικές υποθέσεις, με την αξία τους να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Επίσης, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχουν υποβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο 8.471 προσφυγές με τις οποίες οι ελεγχόμενοι αμφισβητούν τις πράξεις των ελεγκτικών αρχών. Από τον τεράστιο αυτό όγκο των προσφυγών η ΔΕΔ αποφάσισε για τις 5.928 εξ αυτών τα εξής:

• Δεκτές έγιναν μόλις οι 345 προσφυγές.

• Απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οι 2.991.

• Με τις 2.592 υπόλοιπες δεν ασχολήθηκαν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία για εξέτασή τους.

Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τη σύσταση της Επιτροπή ανέρχονται σε 20.791. Από αυτές εξετάστηκαν οι 14.021, ενώ έγιναν δεκτές μόλις 1.718. Δηλαδή 6.165 απορρίφθηκαν, ενώ 6.105 δεν κατέστη ποτέ εφικτό να εξεταστούν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία. Μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, 7.623 ελεγχόμενοι που αμφισβήτησαν και τις αποφάσεις της Επιτροπής προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com