Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Γρήγορο το 4G στην Ελλάδα

Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τις πραγματικές ταχύτητες που προσφέρουν τα εγχώρια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G) βρίσκεται η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η πληθυσμιακή κάλυψη είναι σχετικά χαμηλή συγκριτικά με άλλες χώρες.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της εταιρείας OpenSignal που αφορούν το γ’ τρίμηνο του 2015, η Ελλάδα είναι στην 9η θέση στη λίστα με τις περίπου 140 χώρες με την μέση –πραγματική- ταχύτητα να διαμορφώνεται στα 21 Mbps, όταν στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία με 36 Mbps. Μάλιστα, η χώρα μας κατάφερε να ανέβει 2 θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του β’ τριμήνου όταν ήταν στην 11η θέση με τη μέση ταχύτητα στα 16 Mbps. Σημειωτέον πως τα αποτελέσματα της έρευνας της OpenSignal προκύπτουν από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από περισσότερους από 330.000 χρήστες του app της συγκεκριμένης εταιρείας, το οποίο διατίθεται δωρεάν για συσκευές iOS και Android.

Σε επίπεδο κάλυψης, πάντως, η Ελλάδα δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά καθώς βρίσκεται κοντά στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Στο γ΄ τρίμηνο, η κάλυψη των δικτύων LTE (σ.σ. όπως αποκαλούνται επίσης λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν) ήταν στο 48%, αυξημένη πάντως κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το β’ τρίμηνο. Στην πρώτη θέση είναι η Νότια Κορέα με 97% κάλυψη.

Η έρευνα της OpenSignal παρέχει στοιχεία και για τους τρεις εγχώριους παρόχους αναφορικά με τη μέση –πραγματική- ταχύτητα αλλά και το ποσοστό της κάλυψης.

Στο γ’ τρίμηνο, η Cosmote προσέφερε την υψηλότερη μέση ταχύτητα με 26 Mbps, επίδοση, μάλιστα, που την φέρνει στη 12η θέση παγκοσμίως. Η Vodafone Ελλάδος είναι στην 41η θέση παγκοσμίως με 19 Mbps, ενώ η Wind Ελλάς, η οποία ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 4G, είναι στην 160η θέση με 7 Mbps. Στις μετρήσεις του β’ τριμήνου, η Vodafone ήταν πρώτη με 18 Mbps (19η παγκοσμίως), η Cosmote ήταν στα 16 Mbps (32η παγκοσμίως) και η Wind στα 8 Mbps (111η παγκοσμίως).

Όσον αφορά στην κάλυψη που προσφέρουν οι εταιρείες, στο γ’ τρίμηνο, πάντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της OpenSignal, η Cosmote ήταν στο 51%, η Vodafone στο 46% και η Wind στο 41%.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com