Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών «κρύβει» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών και εξασφάλιση εσόδων από την... πάταξη της εισφοροδιαφυγής προβλέπει το προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ως «ισοδύναμα» για την αποφυγή νέων μειώσεων στις συντάξεις!




Τα δύο μέτρα, ωστόσο, κινούνται «εκτός των ορίων της συμφωνίας» με τους θεσμούς και των δεσμεύσεων που ως κυβέρνηση έχει αναλάβει με το 3ο Μνημόνιο, αφού οι εταίροι - δανειστές, κατ’ επανάληψιν, τα έχουν απορρίψει: Τις μεν αυξήσεις των εισφορών ως «αντιαναπτυξιακές» και σε βάρος της απασχόλησης (για τον λόγο αυτό, άλλωστε, μειώθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων) τη δε περιστολή της εισφοροδιαφυγής γιατί, αν και αποτελεί κοινό στόχο, δεν είναι άμεσης ταμειακής απόδοσης. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και τα στενά χρονικά περιθώρια (έως τα μέσα Οκτωβρίου) που θα έχει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές για να προτείνει και να συμφωνήσει με τους θεσμούς μέτρα τόσο για την αποφυγή νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις (σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) όσο και για την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) για τα Ταμεία, «καθιστούν βέβαιες τις νέες περικοπές κατά 8% στις συντάξεις», εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εισφορές
Στις βασικές αρχές του σχεδίου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται συγκεκριμένα (στη σελίδα 51) ότι η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις μπορεί να αντικατασταθεί με μέτρα όπως η σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών «ανάλογα με την πορεία της οικονομίας» και η πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας που μπορεί να φέρει στα Ταμεία ποσά ως και 40 δισ. ευρώ ανά έτος, δεδομένου ότι η αδήλωτη εργασία εκτιμάται στο 24% του συνόλου του ΑΕΠ της χώρας».

Οι εισφορές στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ), ωστόσο, έχουν καθοριστεί από την 1/12/2013 για όλους (ακόμη και σε όσους είχαν υψηλότερα ποσοστά) ενιαία σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη (4,25% + 3,75%, αντίστοιχα, για ασφαλιζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά).

Παράλληλα, οι εισφορές στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ έχουν μειωθεί, με την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (1,1% την 1η/11/12 και επιπλέον 3,9% από την 1η/7/2014). Σύμφωνα με υπολογισμούς, το έλλειμμα των 380 εκατ. ευρώ του ΕΤΕΑ θα μπορούσε να «κλείσει», εφόσον η εργοδοτική εισφορά αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Αυξομειώσεις στα επίπεδα των εισφορών (ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν) προβλέπει το πρόγραμμα για τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ).

Περικοπές
Μολονότι στο 3ο Μνημόνιο προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων 3863/10, 3865/10 και 4093/12, στο πρόγραμμα σημειώνεται ότι «η εφαρμογή τους οδηγεί σε περικοπές συντάξεων, χωρίς να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα καταδικάσει πολλούς συνταξιούχους στη φτώχεια και την ανέχεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την ενοποίηση όλων ταμείων σε ένα ταμείο κύριας και σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης, με την «εγγύηση» ότι δεν θα προκύψουν νέες μειώσεις συντάξεων λόγω των ενοποιήσεων. Και τη στήριξη όσων χαμηλοσυνταξιούχων χάσουν το ΕΚΑΣ (σταδιακά από το 2016 έως το 2019) καθώς και των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ «μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

Υποχώρηση για τον κατώτατο μισθό
Το προσχέδιο του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει (όπως το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης) την επαναφορά διά νόμου, στα 751 ευρώ, του κατώτατου μισθού. Προβλέπει την επαναρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων η οποία, όπως υπογραμμίζεται, «θα αποτελέσει από μόνη της την εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού». Καμία ειδική αναφορά δεν γίνεται, τέλος, στο πρόγραμμα για τα άλλα «ανοικτά», στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, θέματα των ομαδικών απολύσεων, του απεργιακού νόμου, της διαιτησίας κ.λπ. που, όπως σημειώνεται, θα ρυθμιστούν «κατόπιν διαβουλεύσεων υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com