Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκινά η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων

Την προηγούμενη Τετάρτη ορκίστηκε η κυβέρνηση η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και οι υπουργοί ανέλαβαν τα καθήκοντά τους.



Το νέο οικονομικό επιτελείο πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το νέο μνημόνιο με αρχή την ψήφιση προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση του ποσού των 3 δισ. ευρώ. Βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου είναι αφενός η έκδοση των σχετικών αποφάσεων για την εφαρμογή διατάξεων που ψηφίστηκαν με τον ν. 4336/2015 και αφετέρου η σύνταξη των νομοσχεδίων για τις λοιπές δεσμεύσεις, με κυρίαρχες αυτές που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ήδη ψηφισθείσες διατάξεις αναμένεται η υπογραφή των προβλεπομένων αποφάσεων για:

α) τη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων, κατά 30%, συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ως γνωστόν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου καταργήθηκε με τον ν. 4334/2015, από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά και από 1.1.2017 και στα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Αναμένεται λοιπόν η απόφαση που θα καθορίσει ποια νησιά θα ενταχθούν στα αναπτυγμένα, λιγότερο αναπτυγμένα και πλέον απομακρυσμένα,

β) τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια βάσει των οποίων η Διοίκηση θα μπορεί να μειώνει τον αριθμό των δόσεων όσων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, των μέχρι 100 δόσεων, για τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη τους. Όπως τόνισε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός σε ραδιοφωνικό σταθμό, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν λάθη και υπερβολές στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να διορθωθεί, αναφέροντας σαν παράδειγμα ότι δεν είναι λογικό να εντάσσεται στη ρύθμιση των 100 δόσεων κάποιος που έχει κάτι εκατομμύρια στην τράπεζα.

Στο σημείο αυτό θα επισημάνω ότι παρά το γεγονός του ενός εκατομμυρίου φυσικών και νομικών προσώπων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη παραμένουν σε αστρονομικό ύψος. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να εξετάσει την αναβίωση της ρύθμισης, κατόπιν των απαραίτητων αλλαγών, να συμπεριληφθούν και τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, πολλά από αυτά οφειλόμενα στα capital controls, να καθορίσει έναν ικανοποιητικό χρόνο ένταξης των φορολογουμένων, έστω μέχρι και το τέλος της χρονιάς, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων.

Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να εξετασθεί είναι η επιβολή ΦΠΑ με 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση - φροντιστήρια και στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Εδώ πρέπει να αναζητηθούν αποδοτικά ισοδύναμα έτσι ώστε να γίνει επαναφορά στο προϊσχύον καθεστώς, γιατί οι επιβαρύνσεις σε γονείς για τα δίδακτρα και σε ασθενείς για τα νοσήλια στα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι δυσβάσταχτες.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές δεσμεύσεις του μνημονίου, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η κατάθεση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τη σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των αγροτών, την αύξηση των συντελεστών στην κλίμακα της φορολογίας εισοδημάτων από ενοίκια με παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο και την κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος, ελαχίστων πλέον για τα φυσικά πρόσωπα.

Συνεπώς, φορολογικά, αναμένεται ένα καυτό φθινόπωρο και ένας πολύ καυτός χειμώνας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com