Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Κεραυνοί Γιούνκερ για το Προσφυγικό αλλά και έκκληση για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας

Τις ανησυχίες του για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που «δεν είναι σε καλή κατάσταση» εξέφρασε με ιδιαίτερη ένταση, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


«Την περασμένη εβδομάδα, από τον προσφυγικό δρόμο των Βαλκανίων είδαμε πρόσφυγες να περνάνε από τα παγωμένα ποτάμια, τις κακουχίες και το κρύο, και σε λίγο θα τους βλέπουμε μέσα στα χιόνια», είπε ανοίγοντας την ομιλία του.

Απηύθυνε «κατηγορώ» στα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους προκαλώντας καθυστερήσεις στην υλοποίησή των αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και που δείχνουν μη ικανά να συζητούν μεταξύ τους για τα κοινά προβλήματα. Απόδειξη, όπως είπε, ότι χρειάσθηκε να πάρει την πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οργάνωση της συνάντησης της Κυριακής με τις Βαλκανικές χώρες.

«Θα έπρεπε τα κράτη-μέλη να συζητούν φυσιολογικά μεταξύ τους, πολυμερώς και διμερώς. (...) Να δίνουν πληροφορίες για το κοινό θέμα που τους απασχολεί. Μια τέτοια συζήτηση σαν αυτή της Κυριακής δεν θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση και δεν θα χρειαζόταν η δική μας πρωτοβουλία. Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση» τόνισε και προσέθεσε: «Η Ευρώπη δεν κτίζεται με το να πολεμάει ο ένας τον άλλον, αλλά με το να συνεργάζεται ο ένας με τον άλλο».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις για παροχή ασύλου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και ιδιαίτερα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων με ενίσχυση της Frontex. Επίσης, αναφέρθηκε και στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για την καταγραφή προσφύγων, καθώς και για τη δημιουργία θέσεων υποδοχής, θέμα για το οποίο συνεχάρη και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Στις 15 Οκτωβρίου είχα ένα στόχο, να πείσω τα κράτη-μέλη ότι θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, διότι δεν υπάρχει πρόοδος. Βραδυπορούν ενώ έπρεπε να τρέχουν» είπε, δίνοντας αναλυτικά τις καθυστερήσεις στη συμμετοχή των κρατών, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό (πχ συνοριοφύλακες), είτε στη οικονομική συμμετοχή, καθώς από 4,2 δισ. το κόστος για το προσφυγικό υπολογίζεται πλέον στα 10 δισ. ευρώ και η διαφορά ουδόλως έχει καλυφθεί.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι προβλέπεται πλέον «μια ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες που θα έχουν σημαντικές δαπάνες για το προσφυγικό. Εξήγησε ότι θα γίνεται «μια ανάλυση βάσει στοιχείων ανά χώρα» και υπογράμμισε πως «μόνο αυτές που πραγματικά έχουν δείξει υπευθυνότητα για το προσφυγικό θα επωφεληθούν από την ευελιξία στο Σύμφωνο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία και στα 2,5 εκατ. προσφύγων που είναι ήδη στο έδαφός της. «Θέλουμε να προχωρήσουμε στη σχέση μας με την Τουρκία» είπε, «γιατί θέλουμε να παραμείνουν οι πρόσφυγες αυτοί στην Τουρκία. Θα πρέπει όμως να έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους σχολείο και να βρουν μια απασχόληση. Επομένως, είτε σας αρέσει είτε όχι η Τουρκία, χρειάζεται 3 δις.» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ότι επείγει η υλοποίηση του «κοινού σχεδίου δράσης» με την Τουρκία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com