Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Πίεση ή μετωπική σύγκρουση;

Το καλά πληροφορημένο Der Spiegel τάραξε τα νερά



Ο Σόιμπλε προειδοποίησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κομματικής βάσης για την πολιτική της Μέρκελ στο Προσφυγικό, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Ζεεχόφερ που θέλει να κλείσει τις πόρτες της χώρας χαίρει δημοτικότητας 71% εν μέσω φημών ότι η Τοπική Κυβέρνηση στο Μόναχο θα κλείσει με μονομερή απόφαση τα σύνορα με την Αυστρία!

Το ρεπορτάζ του Spiegel έρχεται στη δημοσιότητα μια βδομάδα μετά τις φήμες ότι η Μέρκελ προτίθεται να εγκαταλείψει την Καγκελαρία για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με τον Σόιμπλε να την διαδέχεται ως μεταβατικός καγκελάριος μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017. (βλέπε Προεκτάσεις της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου)

Αν το παραπάνω σενάριο της αναχώρησης της καγκελαρίου από το Βερολίνο με προορισμό την Νέα Υόρκη πρόβαλε ως συναινετική συμπεφωνημένη αλλαγή φρουράς, το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel δίνει στίγμα μετωπικής εσωκομματικής σύγκρουσης, με τη Frankfurter Allgemeine να σημειώνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ντεμεζιέρ συμφωνεί με τις «Ειδικές Ζώνες» για υπό περιορισμό εγκατάσταση προσφύγων που προτείνει ο Ζεεχόφερ και μοιάζει να υποστηρίζει ο Σόιμπλε.

Η δραματική επιδείνωση της εσωκομματικής διαφωνίας σε σύγκρουση, προφανώς φωτίζει μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στο Προσφυγικό και την Κρίση στην Ευρωζώνη:

Η Μέρκελ προφανώς προσπάθησε να σταθεί στην αρχή αλληλέγγυα στον Νότο της Ευρωζώνης και να δημιουργήσει ένα προηγούμενο συνολικής αλληλεγγύης στην Ε.Ε., με το βλέμμα στην υπέρβαση ή παράκαμψη της άρνησης αμοιβαιοποίησης του κινδύνου στη στήριξη των εταίρων στην Ευρωζώνη ή ακόμη και σε έναν μελλοντικό κοινό δανεισμό μέσω ευρω-ομολόγου.

Ανεξάρτητα από αν έχει προσωπική φιλοδοξία να γίνει καγκελάριος, ο Σόιμπλε στην πράξη προωθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στη συντήρηση του σημερινού status quo στην Ευρωζώνη με επιπλέον αυστηροποίηση της δημοσιονομικής λιτότητας και στη μερίδα της πολιτικής ελίτ και της κοινής γνώμης που θέλουν να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες.

Τούτων λεχθέντων, το ερώτημα παραμένει, αν ο Σόιμπλε και ο Ζεεχόφερ απλά ασκούν πίεση, η οποία ήδη έχει αναγκάσει τη Μέρκελ σε σχετική αναδίπλωση ή αν θα κινηθούν για να την αναστρέψουν ανοίγοντας τον ασκό του Αίολου για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, τη Γερμανία και την Ε.Ε.:

Για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο εξαναγκασμού εν ενεργεία καγκελαρίου από το κόμμα του σε αποχώρηση: Ο Αντενάουερ παρέδωσε στον Ερχαρτ το 1963 σε μια προσυμφωνημένη αλλαγή φρουράς, ενώ ο Μπραντ αναγκάσθηκε να παραιτηθεί την άνοιξη του 1974 μετά το σκάνδαλο κατασκοπίας Γκιγιόμ, με τον Σμιτ να καλύπτει ένα δεδομένο κενό.

Για τη Γερμανία ανατροπή της Μέρκελ θα έθετε σε δεινή δοκιμασία τον Μεγάλο Συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, που σημειωτέον έκαναν τα πρώτα βήματα διαφοροποίησης τον Ιούλιο όταν ο Σόιμπλε πρότεινε πεντάχρονη αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εκτός αν ενθαρρύνομενοι από τις δημοσκοπήσεις οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μέρκελ επιδιώκουν πρόωρες εκλογές.

Για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, καθώς μια κυβέρνηση Σόιμπλε - Ζεεχόφερ οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση με τον Ολάντ, τον Ρέντσι, τους Γιούνκερ - Μοσκοβισί αλλά και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Η αναντιστοιχία με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Γερμανίας είναι χωρίς προηγούμενο: Η χώρα χρειάζεται νέες μεταναστευτικές ροές, καθώς σε ορίζοντα εικοσαετίας αντιμετωπίζει δημογραφική κατάρρευση, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και η παράταση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία επιβάλλουν υιοθέτηση πολιτικών αύξησης της ζήτησης εντός της Ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε, ο Ζεεχόφερ και οι ομοϊδεάτες τους φοβούνται ότι αν η Γερμανία αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη θα χάσει την ψυχή της.

Πολιτική κρίση
Για τη Γερμανία ανατροπή της Μέρκελ θα έθετε σε δεινή δοκιμασία τον Μεγάλο Συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, που σημειωτέον έκαναν τα πρώτα βήματα διαφοροποίησης τον Ιούλιο, όταν ο Σόιμπλε πρότεινε πεντάχρονη αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com