Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Αυξάνονται οι εργοδοτικές εισφορές που είχαν μειωθεί κατά πέντε μονάδες

Νέους πόρους για το Ασφαλιστικό που θα ενισχύσουν τα έσοδα των Ταμείων και θα «μετριάσουν» τις περικοπές στις συντάξεις αναζητεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επαναφέροντας, καταρχήν, στο τραπέζι την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών (την οποία έχουν απορρίψει, σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών).




«Η προσαρμογή δεν θα είναι μόνο αποτέλεσμα περικοπής συντάξεων, αλλά και από προσθήκη νέων πόρων στο σύστημα», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος. Χωρίς να αποκαλύψει αν θα είναι νέες εισφορές ή φόρος (η Επιτροπή Σοφών έχει προτείνει, στη σελίδα 18 του Πορίσματος, να θεσπιστεί φόρος «πλούτου» για τις συντάξεις σε υψηλόμισθους, ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες).

Διευκρινίσεις
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, ωστόσο, διευκρίνιζαν χθες ότι δεν σχεδιάζεται να επιβληθεί φόρος, αλλά να τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν μειώσει συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες «διευρύνοντας» το έλλειμμα του ΙΚΑ. Οι μειώσεις είχαν γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, με στόχο την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων...

Τη δήλωση για την αναζήτηση νέων πόρων έκανε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος ζήτησε να γίνει, χωρίς καθυστέρηση ενόψει και της αξιολόγησης, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που, όπως είπε, θα πρέπει να εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και θα είναι πιο δίκαιο, καθώς «σήμερα δεν απηχεί επαρκώς τη συνεισφορά κάθε ασφαλισμένου». «Δεν μιλάμε για μια 11η μείωση συντάξεων που θα έρθει να προστεθεί στις 10 προηγούμενες. Ο σκοπός μας είναι να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα και η δημοσιονομική προσαρμογή να προκύψει μέσω της αρχιτεκτονικής του συστήματος, να μην είναι μόνο αποτέλεσμα περικοπής συντάξεων, αλλά, και από προσθήκη νέων πόρων στο σύστημα», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως «όταν θα έχουμε συμφωνία στους αριθμούς με τα τεχνικά κλιμάκια, θα ανακοινώσουμε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί».



 
website counter
friend finderplentyoffish.com