Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρους

Εξτρα φόρους φέρνει το 2016 για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, καθώς μετά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος τα εκκαθαριστικά σημειώματα του επόμενου έτους θα είναι «φουσκωμένα».



Ειδικότερα:

1. Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Οσοι αποκτήσουν φέτος εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα, θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον:

-Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

- Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ.

-Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

- Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Το επόμενο έτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων τους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ανατροπές στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, ενώ το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα. Επίσης, εξετάζεται «κούρεμα» των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει με βασικότερη αλλαγή η έκπτωση για ιατρικά έξοδα και νοσήλια άνω των 100 ευρώ να αναγνωρίζεται μόνο εάν οι συγκεκριμένες δαπάνες πραγματοποιούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

2. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια: Περισσότερους φόρους κατά 142,2 εκατ. ευρώ φέρνει το 2016 για τους φορολογούμενους που εισπράττουν ενοίκια. Για τα εισοδήματα αυτά, αναμένεται να καθιερωθεί νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι.

Την ίδια ώρα, καταργήθηκε η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν θα έχουν εισπράξει φέτος, θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο 4346/2015, τα ενοίκια που παραμένουν ανείσπρακτα από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα ανείσπρακτα μισθώματα θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και θα φορολογούνται στο οικονομικό έτος που θα εισπραχθούν. Οσοι δεν ασκήσουν αγωγή κατά των ενοικιαστών, θα φορολογηθούν για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα έχουν εισπράξει.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Φορολογικό σοκ θα υποστούν το επόμενο έτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια». Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.

4. Επιχειρήσεις: Σημαντικές φορο-επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις. Ετσι, μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 80% σε 100% για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ, και μάλιστα αναδρομικά από τη χρήση του 2014, τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

5. Αγρότες: Μετά τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55%, και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014 που πληρώνουν τώρα με νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, οι αγρότες το επόμενο έτος θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα τη φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%. Μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε για τα αγροτικά εισοδήματα να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους, ύψους 32 εκατ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com