Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Σε τέσσερις άξονες θα κινηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας την επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησής τους.



Η προσπάθεια των τραπεζών θα εστιαστεί στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, με κυρίαρχο στοιχείο την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων δανείων, τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Μολονότι το θεσμικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά δάνεια δεν είναι πλήρως καθορισμένο, οι τράπεζες πραγματοποιούν τις κινήσεις τους προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Άλλωστε μέχρι την Τρίτη, εταιρείες και ιδιώτες θα πρέπει να έχουν απαντήσει στην πρόσκληση που έχουν απευθύνει οι τράπεζες σε όλους του υπερήμερους δανειολήπτες να προσέλθουν στα καταστήματα των τραπεζών, προκειμένου να καταγράψουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει αναθεωρηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δανειολήπτες θα θεωρηθούν μη συνεργάσιμοι και σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές (κατάπτωση εγγυήσεων, διακοπή συμβάσεων κ.λπ.).

«Κόκκινα» δάνεια
Συγχρόνως τα πιστωτικά ιδρύματα, τουλάχιστον ορισμένα εξ αυτών, κλείνουν συμφωνίες με οίκους του εξωτερικού (όχι funds) για την ενεργή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ώστε το εγχείρημα εξυγίανσης να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό. Ας σημειωθεί άλλωστε πως τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε περίπου 107 δισ. ευρώ και αποτελούν πια κομμάτι του 55% του συνόλου των δανείων.

Ο δεύτερος στόχος των τραπεζών είναι η επαναφορά των καταθέσεων.

Μέχρι το τέλος του 2016 οι τράπεζες επιθυμούν την επιστροφή τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ στα γκισέ τους από τα κεφάλαια που είχαν βγει εκτός συστήματος υπό τον φόβο των capital controls, φόβοι που τελικώς επαληθεύτηκαν.

Ακόμη όμως και τώρα οι καταθέσεις βαίνουν μειούμενες όχι βεβαίως για τους ίδιους λόγους, αλλά γιατί χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της ύφεσης για την αποπληρωμή δυσβάσταχτων υποχρεώσεων. Μείωση παρουσίασαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και μάλιστα για δεύτερο συνεχή μήνα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο τέλος Οκτωβρίου στα 121,1 δισ. ευρώ από 121,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Τους τελευταίους δέκα μήνες οι καταθέσεις έχουν μειωθεί περίπου 26%.

Οι δύο αυτές παράμετροι (κόκκινα δάνεια και καταθέσεις) θεωρούνται πρωταρχικές για το πώς οι τράπεζες θα αναμορφώσουν τις εργασίες τους.

Τρίτος άξονας για τις τράπεζες είναι το «χτίσιμο» νέων προϊόντων, προσαρμοσμένων στις νέες συνθήκες της οικονομίας, που θα κυκλοφορήσουν σε συνδυασμό με την άρση των capital controls. Η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί τη βάση, προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να προετοιμαστεί, ώστε να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την άρση των capital controls αυτή αναμένεται να συντελεσθεί στο τέλος του α' εξαμήνου του 2016 υπό προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν.

Ανάκαμψη
Η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι ο τέταρτος και σημαντικότερος άξονας στον οποίον θα κινηθούν οι ενέργειες των τραπεζών μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι σε άμεση εξάρτηση με τη χρηματοδότηση και τις εργασίες των τραπεζών εξαρτώνται από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, από χθες Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς δεν διαπραγματεύονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ με βάση το reverse split θα επανέλθουν την ερχόμενη Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Η ίδια αυτή διαδικασία θα ξεκινήσει μία ημέρα αργότερα για την ΕΤΕ, δηλαδή τη Δευτέρα, και θα λήξει την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, των οποίων οι αυξήσεις ολοκληρώθηκαν νωρίτερα.

Οι δύο τράπεζες κάλυψαν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια. Η έγκριση της DGComp αναμενόταν εντός των ημερών. Όσον αφορά τις Τράπεζες Πειραιώς και Εθνική στις οποίες το ΤΧΣ θα καλύψει τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου, αναμένεται να υπάρξουν κάποιες ακόμη κινήσεις μείωσης κόστους. Τα αναθεωρημένα restructuring plans θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018, ενώ ασφαλώς θα υπάρξουν και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον για την πώληση ορισμένων assets ή τελικώς το τίμημα κινηθεί κάτω από το αποδεκτό.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το επίκεντρο του πλάνου αναδιάρθρωσης είναι η πώληση του 100% της Finansbank μέσω της οποίας η Εθνική θα αποπληρώσει και το σύνολο των μετατρέψιμων ομολογιών με το οποίο το ΤΧΣ θα καλύψει σε ποσοστό 75% τις εναπομείνασες (μετά την ενεργοποίηση του burdensharing) κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται πως δεν έχουν αποπληρωθεί οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ούτε από την Eurobank.

Εν των μεταξύ ξεκινά τη Δευτέρα η δημόσια προσφορά των μετοχών της Εθνικής για τους ιδιώτες μετόχους στην Ελλάδα.

Η διάρκεια της Δημόσιας Προσφοράς θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες και θα διαρκέσει από τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 μέχρι και την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015.

Η τιμή διάθεσης για κάθε μία μετοχή ανέρχεται σε 0,30 ευρώ και είναι κοινή για όλους.

Επιτυχής αυξήση κεφαλαίου
Η S&P αναβάθμισε Alpha και Eurobank

Η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank και Eurobank από «SD» σε «D» μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των δύο τραπεζών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν υποστήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις», είπε ο οίκος αξιολόγησης.

Οι Αlpha και Eurobank κατάφεραν να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό χωρίς να καταφύγουν σε κρατική βοήθεια μόνον σε ιδιωτικά κεφάλαια και αυτός είναι και ο λόγος που άμεσα ο οίκος προχώρησε στην παραπάνω αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Ας σημειωθεί ότι εγκρίθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές τα επικαιροποιημένα σχέδια αναδιάρθρωσης της Eurobank και της Alpha Bank κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Η έγκριση δόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή ακριβώς οι δύο τράπεζες δεν προχώρησαν στη λήψη κρατικής ενίσχυσης και κάλυψαν με ίδια μέσα την ανακεφαλαιοποίησή τους τόσο ως προς το βασικό όσο και ως προς το δυσμενές σενάριο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com