Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Οποιος βιάζεται, σκοντάφτει

Στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σε λίγες ημέρες υπάρχει η πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη ή αν θέλετε μηδενική ύφεση το 2015.



Προφανώς η κυβέρνηση βιάστηκε να πανηγυρίσει, στηριζόμενη στα υπεραισιόδοξα στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Στατιστική Αρχή και τα οποία είναι κατά πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΤΑΤ προσγειώνει κατά πολύ τις προβλέψεις. Στο εννεάμηνο η κατάσταση είναι οριακή (ανάπτυξη 0,06%). Κατά συνέπεια, και όπως αναφέρουν οι υπάρχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, η ύφεση στο 4ο τρίμηνο θα διαμορφωθεί μεταξύ 4% και 5%. Κατά συνέπεια, η σωρευτική ύφεση για το 2015 θα κινηθεί περίπου ή λίγο πάνω από την μία ποσοστιαία μονάδα, κάτι που σημαίνει που ο προϋπολογισμός απαιτεί νέα... διόρθωση επί τα χείρω.

Κλειστό το σύστημα το Σαββατοκύριακο
Αστοχία στο Taxis

Το Σαββατοκύριακο το Taxis θα είναι εκτός λειτουργίας, εξαιτίας προγραμματισμένων έργων συντήρησης και αναβάθμισης. Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα και βέβαια απαραίτητο είναι να γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στις πρώτες ημέρες του μήνα και όχι στις τελευταίες που λήγουν οι προθεσμίες για πληρωμή ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Άρα, όσοι θελήσουν να πληροφορηθούν τα στοιχεία για να πληρώσουν μέσω ebanking, το Σαββατοκύριακο δεν θα μπορούν να το πράξουν και θα πρέπει να περιμένουν τη Δευτέρα που είναι και η τελευταία ημέρα της προθεσμίας ώστε να το πράξουν. Καλό είναι αυτό να μη συμβαίνει και να γίνονται οι όποιες αναβαθμίσεις στις ημέρες εκείνες που η πρόσβαση χρηστών είναι στο ναδίρ και όχι στο ζενίθ.

Κυβερνητικό βέρτιγκο
Πωλείται (πάλι) ο ΑΔΜΗΕ;

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Ενέργειας, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά μάς διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους, ότι το θέμα του ΑΔΜΗΕ έχει κλείσει και δεν υπάρχει θέμα πώλησής του σε ιδιώτες και πως η κυβέρνηση βρήκε τα ισοδύναμα, προκειμένου αυτό μη συμβεί. Ωστόσο στο προχθεσινό EuroWorking Group το θέμα επέστρεψε. Αν και δεν υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες, ωστόσο τίθεται θέμα ΑΔΜΗΕ στα προαπαιτούμενα, τα οποία και θα πρέπει να έχουν κλείσει έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Προφανώς οι δανειστές θέτουν το δίλημμα ή θα έρθουν ισοδύναμα που θα λάβουν την έγκρισή τους ή διαφορετικά θα πραγματοποιηθεί η πώληση του ΑΔΜΗΕ. Τι ακριβώς θα συμβεί, θα το γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να επιλεγεί η πώληση, την οποία η κυβέρνηση θα βαφτίσει με άλλο όνομα, πρακτική στην οποία με επιτυχία ειδικεύεται εσχάτως.

Τρικυμία με το Ασφαλιστικό
Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση;

Το Ασφαλιστικό αναμφίβολα αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό ζήτημα. Το θέμα έχει ανοίξει και πλέον η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, που στην μία άκρη έχει τις ανάγκες βιωσιμότητας του συστήματος και από την άλλη τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Απαιτείται η μέγιστη πολιτική συναίνεση, ωστόσο για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της, οι οποίες για την ώρα είναι παντελώς άγνωστες. Υπάρχει ένα θολό πλαίσιο, που όσο καλοπροαίρετος και να είναι κανείς, δεν μπορεί να βγάλει εύκολα άκρη. Απαιτούνται εδώ και τώρα καθαρές κουβέντες. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν λύνεται με μισόλογα και παραπολιτική.

Αγνωστη λέξη οι αποκρατικοποιήσεις
Τοπίο στην ομίχλη

Η κυβέρνηση με το μόνο πράγμα που δεν ασχολείται είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Μπορεί οι δανειστές μέχρι στιγμής να μην το έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο, ωστόσο η κυβέρνηση δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να προχωρήσει κάποιο project. Το ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά του, καταβάλλει προσπάθειες, ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερον ότι χωρίς να υπάρχει η πολιτική βούληση, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Ο διαγωνισμός για την ΟΛΠ πάει από αναβολή σε αναβολή, με τις τρικλοποδιές από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας να πέφτουν «βροχή», ενώ σκοτάδι επικρατεί για ζητήματα όπως το Ελληνικό, τα αεροδρόμια και τα άλλα project, που είτε βρίσκονται στην τελική φάση ή σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα ο στόχος για τα έσοδα του 2016, μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι του ΟΠΑΠ, παρά με σοβαρή προσέγγιση του θέματος.

Ευκλ. Τσακαλώτος
Στα βήματα που χάραξε ο Γιάνης

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αρκετές φορές μιλούσε για τον εαυτό του στο τρίτο ενικό πρόσωπο. Τη δόξα του προφανώς και ζήλεψε ο διάδοχός του Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος πρόσφατα έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση -δηλαδή στον εαυτό του- για τον χειρισμό της κατάστασης μετά τα capital controls. Ο κατά τα άλλα συμπαθής και χαμηλών τόνων υπουργός Οικονομικών, δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Βέβαια, προ λίγων εβδομάδων είχε κάνει τη δήλωση ότι «είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προφανώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξαιτίας του ότι δεν λαμβάνουν στο εσωτερικό και πολλά μπράβο για το κυβερνητικό έργο τους, έχουν την ανάγκη της επιβεβαίωσης και ως εκ τούτου το κάνουν από μόνοι τους, προκειμένου να νιώσουν έστω και εφήμερα καλά. Ωστόσο, η επιβράβευση είναι καλό να έρχεται από άλλους και όχι από τους ίδιους.

Καμπανάκι από τον τουρισμό
Ας το προσέξουν

Το 2015 ήταν ακόμη μία πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό. Επίσης οι εκτιμήσεις είναι πολύ καλές για το 2016, οι οποίες και ενισχύονται από τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το αισιόδοξο κλίμα, ήρθε και ένα καμπανάκι από την Τράπεζα της Ελλάδος, που αφορά τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, τα οποία ήταν μειωμένα. Μία εξέλιξη που μόνο ευχάριστη δεν είναι. Μετά από δύο και πλέον χρόνια, ήταν ο πρώτος μήνας που τα έσοδα κινήθηκαν πτωτικά. Ας ελπίσουμε ότι ήταν συγκυριακή εξέλιξη και δεν δείχνει κάποιου είδους κόπωση για την τουριστική βιομηχανία. Πάντως, οι αρμόδιοι, καλό θα ήταν να δουν το ζήτημα και να το αναλύσουν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com