Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το στοίχημα για το πολιτικό σύστημα

Ακόμη και οι «εχθροί» της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι που βάζουν πάνω απ’ όλα το καλό της Ελλάδας, δεν χαίρονται με τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα.



Αλλωστε, η Δημοκρατία είναι ένα ανοικτό και καθαρό πολίτευμα που έχει ανάγκη από ισχυρές και αποφασιστικές κυβερνήσεις και ομοίως από ισχυρή και δραστήρια αξιωματική αντιπολίτευση. Οτιδήποτε διαφορετικό αποτελεί αλλοίωση του πολιτεύματος και οδηγεί στα άκρα και σε επιλογές που έχουν γράψει στο πρόσφατο παρελθόν ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι με όλα τα μέτωπα ανοικτά. Η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού, τα εθνικά θέματα ξαναμπαίνουν στην καθημερινή ατζέντα, ενώ το Προσφυγικό απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ακόμη και οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία αγγίζουν και την Ελλάδα, ενισχύοντας το κλίμα του φόβου και της ανασφάλειας.

Αυτή την κρίσιμη περίοδο η χώρα δεν έχει περιθώρια να δει το πολιτικό σύστημα διαλυμένο, απαξιωμένο ή αδύναμο να αντιμετωπίσει τα μείζονα εθνικά ζητήματα. Θα είναι τραγικό λάθος τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη ΝΔ και τα λοιπά κόμματα να αφήσουν την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Αφενός γιατί οι «λύκοι» των άκρων παραμονεύουν και αφετέρου διότι ο κίνδυνος μιας εθνικής τραγωδίας, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, δεν έχει εκλείψει ποτέ.

Οφείλει, λοιπόν, το πολιτικό προσωπικό να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασώσει λίγη από τη χαμένη αξιοπρέπεια και αξιοπιστία του. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με δυναμισμό, αποφασιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη στη χάραξη μιας πολιτικής που θα ευνοεί τις μεταρρυθμίσεις και θα αφήνει πίσω τις ιδεοληψίες που τόσο πλήγωσαν την Ελλάδα.

Η δε Νέα Δημοκρατία πρέπει να λύσει τάχιστα τα προβλήματά της και να αποφύγει έναν εμφύλιο πόλεμο που θα την οδηγήσει στη διάσπαση.

Παρότι στην Ελλάδα ακούμε συχνά ότι «έχουμε το πολιτικό σύστημα που μας αξίζει», στην παρούσα κρίσιμη φάση δεν πρέπει να αφεθούμε σε μια καταστρεπτική μοιρολατρεία.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com