Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

To πιο μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες

Μόλις πριν από τέσσερις μήνες οι Ελληνες πολίτες απέσυραν μαζικά τις αποταμιεύσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έφυγαν από τους λογαριασμούς 45 δισ. ευρώ και το 80% αυτών βρίσκεται στα στρώματα και τις θυρίδες.



Ο φόβος για κατάρρευση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, που θα έφερνε «κούρεμα» στις καταθέσεις, οδήγησε τους πολίτες στη μαζική υστερία που ζήσαμε από την αρχή του έτους, που εντάθηκε πριν και μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα. Ακόμη και τα capital controls δεν στάθηκαν ικανά να περιορίσουν την εκροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα να μετρά απώλειες 120 δισ. ευρώ μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Επρεπε να περάσει η χώρα από την οδυνηρή βάσανο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κόστισε πολλά δισ. στο Δημόσιο και τους μετόχους, προκειμένου να φύγει το σύννεφο της αβεβαιότητας από τις αποταμιεύσεις των πολιτών. Σε συνδυασμό με το σχέδιο της Κομισιόν για προστασία των καταθέσεων έως 100 χιλ. ευρώ, δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται πιο ήσυχοι για τα χρήματα που έβγαλαν από την εργασία τους και τα εμπιστεύτηκαν στις τράπεζες. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις, που διατηρούν λογαριασμούς μέσω των οποίων πληρώνουν μισθοδοσίες ή προχωρούν σε επενδύσεις.

Η εγγύηση των καταθέσεων αποτελεί ασφαλώς ένα πολύ καλό νέο, το οποίο, όμως, δεν μπορεί από μόνο του να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, την ΤτΕ, τις διοικήσεις των τραπεζών είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Να εμπιστευτούν οι Ελληνες τις τράπεζες, να επιστρέψουν τα χρήματα στους λογαριασμούς, ώστε να κινηθεί ξανά η αγορά.

Χωρίς γεμάτα θησαυροφυλάκια δεν μπορούν οι τράπεζες να δώσουν δάνεια, να ενισχύσουν τη ρευστότητα, να δώσουν «καύσιμο» στην πραγματική οικονομία. Και χωρίς ρευστό, η χώρα θα συνεχίσει να κινείται σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, από τον οποίον δεν θα βγει ποτέ.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ πρέπει όλοι να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες. Και η κυβέρνηση και οι πολίτες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com