Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Μείωση στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου το 2015

Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου το 2015, ενώ αυξημένη ήταν η ζήτηση το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, καθώς ο συνδυασμός της χαμηλότερης τιμής και των capital controls είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.



Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΡΑΕ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 στα 18,50 ευρώ/MWh από 30,89 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο του 2014, παρουσιάζοντας πτώση στο διάστημα αυτό κατά 40,11%. Τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε διαμορφωθεί στα 28,77 ευρώ/ Mwh. Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕ ανακοινώνει κάθε τρίμηνο τις μεσοσταθμικές τιμές, αφού σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι επιχειρήσεις που εισάγουν φυσικό αέριο στο σύστημα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στη Ρυθμιστική Αρχή κάθε τρίμηνο στοιχεία για τις τιμές και τις ποσότητες του φυσικού αερίου.

Οσον αφορά στη μηνιαία μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής σε σχέση με την ημερήσια τιμή του αερίου εξισορρόπησης αυτή διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 στα 26,41 ευρώ/ Mwh, έναντι 32,76 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο 2015 (-26,1%) και 33,14 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο 2014. Στη μείωση σημαντικό ρόλο έπαιξε η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία αποτυπώνεται στις τιμές εισαγωγής του αερίου με καθυστέρηση τριών μηνών. Στο επίπεδο της ζήτησης αερίου, μετά την κάθετη πτώση, της τάξης του 15% που καταγράφηκε το α' 6μηνο, η κατανάλωση αυξήθηκε σε επίπεδα τέτοια που προσέγγισε το 2014.

Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων οδήγησαν σε μείωση των εισαγωγών ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, η οποία λόγω της μείωσης των τιμών φθάνει πλέον να ανταγωνίζεται τον λιγνίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ στις 23 Δεκεμβρίου από τα τρία σημεία εισόδου του συστήματος (ρωσικό αέριο από τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό, αέριο από την Βotas στον ελληνο-τουρκικό αγωγό και υγροποιημένο αέριο (LNG) στη Ρεβυθούσα) εισήλθαν περίπου 2,83 δισ.κμ αερίου , περίπου 4% πάνω από την αντίστοιχη ποσότητα του 2014.

Η επικείμενη μείωση των τιμών του αερίου εισαγωγής από 1ης Ιανουαρίου 2016 αναμένεται να επιδράσει θετικά στη ζήτηση και τον επόμενο χρόνο, με την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο να δείχνει ότι θα αυξηθεί. Τέλος, το 2015 εισήλθε στην παραγωγή και η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com