Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

«Κουρεύουν» 50% της σύνταξης χηρείας

Τη... μισή σύνταξη χηρείας θα δίνουν, στο εξής, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία εφόσον ο επιζών σύζυγος έχει μέσο μηνιαίο εισόδημα πάνω από 1.320 ευρώ (το 40πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη όπως ίσχυε πριν από τη μείωση των κατώτατων ορίων).



Τη νέα διάταξη η οποία θα ισχύει για δικαιώματα που θα «γεννηθούν» από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και μετά, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η νέα ρύθμιση, όπως σημειώνει στην «Ημερησία» ο δικηγόρος Δ. Ρίζος, τροποποιεί το άρθρο 11 του ν. 2084/82 που προέβλεπε την καταβολή της μισής σύνταξης στην περίπτωση που το μηνιαίο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή ήταν «ουσιωδώς μεγαλύτερο από το 40πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη».

Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα επιλογής που είχε ο επιζών να λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντα εφόσον το μέσο μηνιαίο εισόδημά του μαζί με τη σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ξεπερνά τα 1.320 ευρώ.

Αγαμες θυγατέρες
Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, ότι οι άγαμες θυγατέρες θανόντων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών που λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου θα πρέπει να επιλέξουν την αναστολή μίας εκ των δύο συντάξεων και μέχρι του ποσού των 720 ευρώ (π.χ σε περίπτωση που η δικαιούχος άγαμη θυγατέρα λαμβάνει μία σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ και μια από το Δημόσιο η μία εκ των δύο, κατόπιν επιλογής, θα περιορίζεται στα 720 ευρώ).

Τέλος, νομιμοποιείται η καθυστέρηση για περισσότερο από... τρία χρόνια της έκδοσης συντάξεων από το Δημόσιο σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον δεν ευθύνεται ο ασφαλισμένος (π.χ. προσκομίζει τα δικαιολογητικά, αλλά καθυστερεί η Διοίκηση).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com