Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοι θα «πληρώσουν» το νέο Ασφαλιστικό - Τα σενάρια για τις συντάξεις

Για την σκληρή μάχη με τους δανειστές που ζητούν δραστικές περικοπές και στις κύριες συντάξεις ετοιμάζεται η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.



Σύμφωνα με το Mega, βασική "κόκκινη" γραμμή της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, κάτι που περιλαμβάνεται και στην πρόταση της Αθήνας, την οποία παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις έως 170 ευρώ, οι οποίες αποτελούν και το 53% του συνόλου των επικουρικών.

Ωστόσο, οι επικουρικές άνω των 170 ευρώ είναι πιθανό να υποστούν μειώσεις, χωρίς ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος να έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το ύψος των μειώσεων αυτών.

Ο "καυτός" αυτός φάκελος αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ώρες στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ενημερωθεί το "κουαρτέτο".

Στις 8 Ιανουαρίου πρόκειται να γίνει η πρώτη συζήτηση των δύο πλευρών για το θέμα αυτό, ώστε στα μέσα Ιανουαρίου να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Οι εναλλακτικές

Στην φαρέτρα της κυβέρνησης, ώστε να μην υποχρεωθεί σε περικοπές κύριων συντάξεων, είναι ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, η αύξηση των εισφορών αλλά και η μεταφορά πόρων από τις κλήσεις της Τροχαίας σε Ταμείο για την διάσωση του ασφαλιστικού.

Για το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από 1000 ευρώ, ο οποίος υπολογίζεται να αποδώσει περίπου 450 εκατ. ευρώ, μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στον Real FM και τον Νίκο Στραβελάκη. "Πιθανόν μια εκδοχή ενός φόρου επί των συναλλαγών εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να το αποκλείσω", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο σενάριο που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η παρακράτηση ενός μικρού ποσοστού από κλήσεις της τροχαίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρόστιμα, αλλά και τυχερά παιχνίδια και υπολογίζεται ότι μπορεί να συγκεντρωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να διαπραγματευτεί πολύ σκληρά με τους εκπροσώπους των δανειστών και το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών καθώς υπολογίζει να συγκεντρώσει πάνω από 250 εκατ. ευρώ.

Άγνωστο παραμένει ακόμη αν οι εκπρόσωποι του "κουαρτέτου" που έρχονται στην Αθήνα αμέσως μετά τα Θεοφάνεια θα συμφωνήσουν με τις κυβερνητικές προτάσεις, καθώς θεωρούνται φόροι υπέρ τρίτων και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στον πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", δήλωσε ότι η έκθεση των δανειστών που έχουν δώσει στην κυβέρνηση προς επεξεργασία προβλέπει ότι η μέση σύνταξη τα επόμενα χρόνια θα φτάνει τα 600 ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εντονότατη ανησυχία καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν διαμηνύσει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν μείωση στις κυρίες συντάξεις. Για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνουν την "επίθεση φιλίας" προς τον Βασίλη Λεβέντη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πάντως μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι συζητά μόνο για οικονομική κυβέρνηση τεχνοκρατών και προέβλεψε ότι αν προκύψει θέμα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ ο κ. Καμμενος δεν θα μετέχει σε αυτήν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com