Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα διέλυσε τη χρυσή εποχή του ευρώ

Κατά το παρελθόν, πολλές χώρες ήθελαν να υιοθετήσουν το ευρώ, σήμερα οι περισσότερες επιθυμούν να παραμείνουν στα εθνικά τους νομίσματα, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στη Die Welt.



Η χρυσή εποχή του ευρώ έχει παρέλθει, τονίζει, ενώ αποδίδει ένα μερίδιο ευθύνης γι αυτό στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική κρίση συνέβαλε στο να γίνει το ευρώ λιγότερο ελκυστικό, παρόλα αυτά εκτίμησε πως η κρίση στη χώρα μας δεν αποτέλεσε απειλή για την Ευρώπη.

«Δεν ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση αλλά μια ελληνική κρίση. Οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν όντως περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές κουβέντες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Αλλά η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα του ευρώ δεν τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση» προσθέτει.

«Η Ελλάδα γενικά βρίσκεται εκ νέου στον σωστό δρόμο. Υπάρχει μία σαφής δέσμευση να συνεxιστεί το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση απάντησε: «Σχεδιάζαμε την πρώτη αξιολόγηση το φθινόπωρο. Τώρα θα ξεκινήσουμε στις αρχές του 2016. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει κάποιες προϋποθέσεις. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει».

Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει το πολιτικό σθένος να περάσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις -μεταξύ αυτών και του Ασφαλιστικού- διαπιστώνει ότι «υπήρξε μία μεγάλη κοινοβουλευτική υποστήριξη για το πρόγραμμα αυτό, το οποίο προβλέπει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016».

«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτήν την υποχρέωση. Σε αυτό θα συμβάλει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «εμείς περιμένουμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και οικονομικά. Είναι, ωστόσο, μια απόφαση που πρέπει να λάβει μόνο του το ταμείο».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com