Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Τι θα κρίνει τα πρόσθετα μέτρα

Σε ρυθμιστή των πρόσθετων μέτρων που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-Θεσμών που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στις 18/1 αμέσως μετά την σύνοδο του Eurogroup του Ιανουαρίου, ανάγεται από διαπραγματευτικά στελέχη εντός και εκτός Ελλάδας η πορεία του ΑΕΠ.



Τα μέτρα αφορούν τα 2 δισ. ευρώ περίπου που έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση να λάβει για τα έτη 2017-2018 αλλά και την "τρύπα" 900 εκατ. ευρώ περίπου που "βλέπουν" οι Θεσμοί στον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή για το 2016 ζητώντας -σύμφωνα με πληροφορίες- πρόσθετα μέτρα ή επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων.

Στο "λογαριασμό" προστίθενται και οι παρεμβάσεις 1,75 δισ. ευρώ περίπου που προσμετρούνται στον προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί (στο ασφαλιστικό στο φορολογικό στην περικοπή αμυντικών δαπανών και σε άλλα πεδία). Θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 με την κυβέρνηση να μην δέχεται την ύπαρξη "τρύπας" για το 2016 και να επιχειρεί να περιορίσει το πακέτο των υπόλοιπων ετών.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη

Ωστόσο, ο περιορισμός των μέτρων συνδέεται άρρηκτα με το ΑΕΠ. Ανάλογα με την πορεία του, μπορεί να διευρύνει ή και να κλείσει την ψαλίδα των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Και το ΑΕΠ επηρεάζεται από τη διάρκεια της αξιολόγησης, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτήσεων.

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει τον προϋπολογισμό σε μηδενική ύφεση το 2015 και σε μείωση ΑΕΠ 0,7% το 2016.

Στοιχεία για το σύνολο του χρόνου που τελειώνει δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Και σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δεν έχουν προβεί σε εκτίμηση που να ανατρέπει το σχεδιασμό μεν αλλά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι οι πρώτοι μήνες του 2016 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.

Ευκαιρίες υπάρχουν καθώς και η υστέρηση -λόγω της απουσίας ρευστότητας- στην πορεία των έργων του 2015 μπορεί να γίνει ευκαιρία για το 2016, αλλά και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων αν εφαρμοσθεί μπορεί να δώσει επενδυτική ώθηση επιστρέφοντας την εμπιστοσύνη στην αγορά.

Όλα αυτά, αν υπάρξει -εξηγούν- ομαλή πορεία στην ελληνική οικονομία. Και αυτό εξαρτάται και από την πρωτόγνωρης δυσκολίας αξιολόγηση που ξεκινά τον Ιανουάριο με τα μεγάλα μέτωπα του ασφαλιστικού, του φορολογικού αλλά και των κόκκινων δανείων. Και ο πιο μεγάλος εχθρός θα είναι ο χρόνος...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com