Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Το μεγάλο ραντεβού με την εφορία

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ραντεβού των φορολογούμενων με την εφορία έχει ήδη ξεκινήσει. Οι τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου αποδεικνύονται οι πιο βαριές αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις καθώς καλούνται να πληρώσουν ούτε έναν, ούτε δύο αλλά έξι φόρους.



Ο Δεκέμβριος ανακηρύσσεται ίσως ο πιο κρίσιμος μήνας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς για να εκπληρωθούν οι στόχοι που τέθηκαν κατά την αναθεώρησή του με το νέο μνημόνιο θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν ο στόχος αυτός εκπληρωθεί θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου έναντι των πολύ πιθανών πιέσεων της τρόικας για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων το 2016 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν:

-την τρίτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι προσεγγίζει τα 650 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν τουλάχιστον 500.

-τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ένα συνολικό ποσό 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όσοι δεν επιθυμούν να εξοφλήσουν τα τέλη για το 2016 θα πρέπει το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη να υποβάλουν δήλωση ακινησίας του οχήματός τους, η λεγόμενη και κατάθεση πινακίδων.

-μια δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων από περισσότερους από μισό εκατομμύριο φορολογούμενους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

-η τρίτη και τελευταία δόση της αναδρομικά αυξημένης προκαταβολής φόρου για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις

-τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία για τις συναλλαγές του Νοεμβρίου.

-την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2014.

Πάγια ρύθμιση

Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν έχουν πλέον μόνο μια δυνατότητα. Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των έως 12 δόσεων ή έως 24 εφόσον πρόκειται για έκτακτη φορολογία. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν άλλες φορολογικές οφειλές εντός 30 ημερών από την λήξη τους, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου 2016.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com