Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

H ώρα της λογικής

Μετά το ναυάγιο του Σαββάτου και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να υπάρξει, υπό τις παρούσες συνθήκες, εθνική συνεννόηση για μείζονα θέματα της χώρας, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Βουλή.



Τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί στη Βουλή τόσο η σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όσο και οι προσπάθειες που γίνονται για να βγει η χώρα από το οικονομικό τέλμα. Το Ασφαλιστικό, κατά κύριο λόγο, αλλά και η νέα φορολογική μεταρρύθμιση, θα δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κι αν σε πολιτικό επίπεδο ισχύει το γνωστό «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», στην οικονομία η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Μια ακόμη «ανωμαλία», ένας ακόμη οικονομικός «σεισμός» ίσως είναι και ο τελευταίος. Είναι απ’ όλους πλέον κατανοητό ότι η οικονομία είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ταυτόχρονα έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα λάθη των τελευταίων μηνών. Ειδικά στον τομέα των τραπεζών αλλά και στην προοπτική επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, οι επιπτώσεις ήταν εξαιρετικά επώδυνες.

Επομένως, μια νέα πολιτική κρίση, ένα σενάριο ακυβερνησίας και «παράλυσης» στη λήψη σοβαρών αποφάσεων, θα οδηγήσουν την οικονομία σε χάος. Και θα προκαλέσουν βλάβη, η οποία θα είναι μη αναστρέψιμη.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Εγιναν λάθη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την αντιπολίτευση και θα είναι δύσκολη η επαναπροσέγγιση, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης, η υπόθεση του Ασφαλιστικού δεν είναι εύκολη. Κάποιοι θα «πονέσουν», κάποιοι θα πληρώσουν περισσότερο απ’ τους άλλους.

Ομως, σε ακόμη μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, τώρα που διακυβεύονται τα πάντα, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική απ’ όλες τις πλευρές. Σίγουρα θα υπάρχουν «έξυπνες» λύσεις για να είναι λιγότερο επώδυνη η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Ας τις βρουν, λοιπόν, οι πολιτικοί κι ας αφήσουν τους τακτικισμούς.

Η κυβέρνηση εξελέγη γιατί η πλειοψηφία πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερος διαχειριστής του μνημονίου. Ε, λοιπόν, ας αποδείξουν ότι μπορούν να φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Χάθηκε χρόνος, αλλά μπορεί την ύστατη στιγμή να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Αλλωστε, στα δύσκολα χρειαζόμαστε τους καλούς κυβερνήτες. Στα εύκολα μπορούν όλοι να γίνουν... για μια ημέρα πρωθυπουργοί και να τα αλλάξουν όλα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com