Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Βραδυφλεγής «βόμβα» για τη ΔΕΗ ρευματοκλοπές και κακοπληρωτές

Την οξεία κρίση ρευστότητας σε μία χρονιά που η ΔΕΗ πρέπει να αποπληρώσει χρεολύσια 620 εκατ. ευρώ και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 980 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα χάνει σημαντικό μερίδιο των «καλών» πελατών της -ήδη έχει απολέσει περίπου μερίδιο 20% στην εμπορική και βιομηχανική χρήση στη Μέση και τη Χαμηλή Τάση, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στην ομιλία του σε εκδήλωση στην εταιρεία για την κοπή της πίτας.



Ο κ. Παναγιωτάκης απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, είπε μόνον ότι «η εισπραξιμότητα και η καταναλωθείσα μη τιμολογηθείσα ενέργεια, δηλαδή οι ρευματοκλοπές, η αξία των οποίων μετράται πλέον σε πενταψήφια νούμερα εκατομμυρίωναποτελεί κυρίαρχο ζήτημα που προσλαμβάνει στρατηγικές διαστάσεις. «Επιβάλλεται επειγόντως να σημειωθεί σημαντική, αν όχι θεαματική πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ χαρακτήρισε «ζοφερή» την προοπτική μείωσης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής -κάτι που ήδη συμβαίνει- και τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει όχι μόνον τη ΔΕΗ αλλά και την οικονομία της χώρας, καθώς θα αυξηθεί η εξάρτησή της από τα εισαγόμενα καύσιμα και τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών σε επίπεδα «πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα». Η λιγνιτική παραγωγή έχει μειωθεί από 30,5 Twh to 2009 σε 19,5 Twh το 2015 και για το 2016 προβλέπεται περαιτέρω μείωση στις 17-18 Twh, υποχωρώντας κάτω από το 34% στο σύνολο της παραγωγής.

Μείωση μεριδίου
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε περίπου 4%, από 98,5% στο 94,5%. Ωστόσο, «η μείωση στην Εμπορική και Βιομηχανική χρήση Μέσης και Χαμηλής Τάσης αγγίζει το 20%, με το μερίδιο της ΔΕΗ να διαμορφώνεται κοντά στο 80%. Αυτοί οι πελάτες είναι οι πιο κερδοφόροι και οι πιο συνεπείς», δήλωσε. Βάσει των δεσμεύσεων έναντι των Θεσμών, η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει το μερίδιό της κατά 25% στα επόμενα ένα με δύο χρόνια και στο 50% της αγοράς μέχρι το 2020.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αγοράς, η Υψηλή Τάση, οι αγρότες, οι δημόσιοι φορείς, οι ευάλωτοι καταναλωτές, οι πελάτες με οφειλές και διακανονισμούς κ.λπ. υπερβαίνουν το 50% της πελατείας της ΔΕΗ και δεν μετακινούνται από αυτήν για προφανείς λόγους, τότε η υποχρεωτική μείωση του μεριδίου θα προέλθει από την απώλεια των λοιπών πελατών, σε ποσοστά άνω του 50%. Πρόκειται για τους καλούς πελάτες, αυτούς που καλύπτουν σήμερα τις απώλειες από όλους τους υπόλοιπους. Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσλαμβάνει την περίοδο αυτή 65 άτομα (μηχανικούς και άλλους επιστήμονες) και ότι στόχος του είναι να αναβαθμίσει τη θυγατρική, ώστε να γίνει ένας από τους leaders του κλάδου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com