Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Οι δανειστές στην Αθήνα τις επόμενες μέρες

Το Ταμείο απαιτεί «ψαλίδι» 15% στις συντάξεις, απορρίπτει την αύξηση των εισφορών και θέτει ζήτημα ομαδικών απολύσεων



Επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να ξεκινήσει και επισήμως η κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση όπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβίσί.

Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πως γίνεται ήδη εργασία από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα ιδιαίτερα στα «δύσκολα» -όπως τα χαρακτήρισε- ζητήματα των δημοσιονομικών στόχων και στο συνταξιοδοτικό και συμπλήρωσε πως είναι «βέβαιος» πως οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως βρίσκεται έχει στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, έχοντας συναντήσει και συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Νταβός στην Ελβετία και έχει ενημερώσει επίσης τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, σχετικά με τα θέματα διαβουλεύσεων πριν την επιστροφή του στην Αθήνα.

Αναλυτικά ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως: «Όλες οι τεχνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων αυτών που ασχολούνται με τα δύσκολα ζητήματα του συνταξιοδοτικού και των δημοσιονομικών στόχων βρίσκονται στην Αθήνα και γίνεται πρόοδος. Είμαι βέβαιος πως οι επικεφαλής της αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα. Οι διαπραγματεύσεις θα αντιμετωπίσουν δύσκολα ζητήματα και θα χρειαστεί χρόνος, όμως ο στόχος μας είναι να τηρήσουμε το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Θα βρίσκομαι σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, έχοντας συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Συνάντησα επίσης τον Ντέκλαν Κοστέλο (επικεφαλής αποστολής της Επιτροπής) σήμερα και του έδωσα οδηγίες και θα βρίσκεται και αυτός σε διαρκή επικοινωνία με εμάς».

Ανησυχία σε Αθήνα και Βρυξέλλες από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

Απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο η ελληνική κυβέρνηση για τις πληροφορίες που φέρουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές συντάξεων της τάξης του 15% και να απορρίπτει την ελληνική πρόταση, καθώς και την συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Οι πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post δεν διαψεύστηκαν από το Ταμείο, το οποίο όμως παρέπεμψε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Jerry Rice, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ωστόσο η στάση του ΔΝΤ δημιουργεί ανησυχία στους ευρωπαίους διαπραγματευτές, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες. Επιπλέον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που εκφράστηκε στην Βουλή από τον πρωθυπουργό, ότι μεταξύ του κουαρτέτου των θεσμών υπάρχει διάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια θέλησε να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ταυτισμένο με τις θέσεις του ΔΝΤ, για τους δικούς του πολιτικούς λόγους και να προβάλλει ότι η κυβέρνηση έχει μέτωπο με τους εντός ή εκτός συνόρων ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους.

Η στάση του ΔΝΤ όμως δείχνει ποιός είναι ο πραγματικός αντίπαλος της ελληνικής κυβέρνησης. Εφόσον το Ταμείο τοποθετηθεί δημοσίως η κυβέρνηση, θα επισείει τις σκληρές του θέσεις απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται. Επιπλέον θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να πάρει θέση, είτε κερδίζοντας την συναίνεσή της είτε εμφανίζοντάς την να συμπλέει με εκείνους που ζητούν περικοπές συντάξεων.

Το όλο θέμα πάντως αναδεικνύει την εσωτερική διάσταση και την αμφίθυμη στάση των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουν ακόμη δώσει δείγματα για το αν θα ακολουθήσουν μία συμβιβαστική τακτική ή θα αυξήσουν την πίεση, οδηγώντας την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, σε μία συγκυρία που υπάρχει έντονος κοινωνικός αναβρασμός και αντιδράσεις των κοινωνικών τάξεων που θίγονται από το ασφαλιστικό. Η θολή αυτή κατάσταση προκαλεί προβληματισμό και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που επίσης σταθμίζει τα δεδομένα για την στάση που θα κρατήσει πολιτικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όταν θα αρχίσει η πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η Κομισιόν βλέπει θετικά την ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις που ζητά το ΔΝΤ, θα βλάψουν την οικονομία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά των διαπραγματευτών δείχνει προβληματισμένη, καθώς οι ενστάσεις του Ταμείου για το ασφαλιστικό όπως και το ότι ανοίγει πρόωρα θέμα μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com