Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Λύσεις τώρα, πριν να είναι αργά

Η απόφαση των αγροτών να συνεχίσουν με πιο δυναμικό τρόπο τις κινητοποιήσεις τους και να μην αποδεχθούν, προσώρας, την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο, δημιουργεί νέα, αρνητικά δεδομένα για την οικονομία.





Ο εφιάλτης μιας γενικευμένης οικονομικής αναταραχής, εξαιτίας των μπλόκων, θα γίνει σε μια χρονική περίοδο όπου η χώρα κάθε άλλο παρά ανέφελη είναι. Αν τα προηγούμενα χρόνια τα τρακτέρ δημιούργησαν μεν πρόβλημα, αλλά δεν ήταν καθοριστικά για την πορεία της οικονομίας, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η Ελλάδα έχει ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση, να διαχειριστεί και δύο ακόμη μεγάλες απειλές. Η πρώτη είναι το προσφυγικό και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται ακόμη και για έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Η δεύτερη είναι η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Το πετρέλαιο καταρρέει, τα χρηματιστήρια έχουν τεράστιες απώλειες από την αρχή του έτους, η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι αναδυόμενες χώρες δεν αποτελούν πλέον την ελπίδα για ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη γίνεται λόγος για συνέχιση του προγράμματος χαλάρωσης, με ακόμη περισσότερο τύπωμα χρήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συστημικοί κίνδυνοι που υποβόσκουν εδώ και χρόνια.

Στην πρόσφατη ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας τόνισε τουλάχιστον δύο φορές τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, που θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα αυτής το 2008. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει αθωράκιστη. Δεν μπορεί να βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα η συμφωνία με τους δανειστές και δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στην αξιολόγηση.

Οσο ζώνουν τη χώρα τα... φίδια, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν την οικονομία ξανά σε κύκλο ανάπτυξης.

Μια αδύναμη οικονομία, όπως η ελληνική, δεν μπορεί να βγει στη θύελλα χωρίς προστασία. Δεν θα αντέξει ούτε το πιο μικρό αεράκι, πόσο μάλλον μια παγκόσμια καταιγίδα.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική η εξεύρεση λύσης και με τους αγρότες και με τους ελεύθερους επαγγελματίες.Προτού να είναι αργά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com