Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ετοιμάζουν το πόρισμα για την αξιολόγηση

Καθοριστικά θα είναι τα επόμενα 24ωρα για την πρώτη αξιολόγηση αφού, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν πλήρως τα δημοσιονομικά στοιχεία, πιάνουν για τα καλά δουλειά στην Αθήνα.



Ήδη κλιμάκια της ΕΚΤ και της Κομισιόν έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν στοιχεία ενώ αναμένονται σε πλήρη σύνθεση τα αντίστοιχα κλιμάκια του ΔΝΤ, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας στις ΗΠΑ. Από το «πόρισμα» των τεχνικών κλιμακίων θα εξαρτηθεί πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι επικεφαλής των Θεσμών, ώστε να περάσει η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση σε πιο ώριμο στάδιο, αλλά και η ατζέντα επί της οποίας θα γίνει η συζήτηση με τους επικεφαλής.

Τρία «αγκάθια»
Το πιθανότερο είναι οι επικεφαλής να επιστρέψουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όπως εκτιμούν πηγές των πιστωτών, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τρία μεγάλα αγκάθια: Οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό 2016 - 2018, θέμα στο οποίο καλούνται να συμφωνήσουν και μεταξύ τους οι Θεσμοί, αφού το ΔΝΤ κρατά πιο σκληρή στάση και η Κομισιόν εμφανίζεται πιο ελαστική, το Ασφαλιστικό που ούτως ή άλλως είναι συνυφασμένο σε δημοσιονομικό επίπεδο και με τις παρεμβάσεις για το χρέος και η ρύθμιση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τις επόμενες μέρες, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα ξεκινήσει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση για το πότε ακριβώς θα φθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής, αλλά και για το εύρος των απαιτήσεων που θα πέσουν στο τραπέζι για πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2016 - 2018. Ειδικά όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2016, το ΔΝΤ φέρεται να έχει κάνει λόγο για πιθανότητα ανάγκης μέτρων έως και 1,8 δισ. ευρώ φέτος, ενώ για την τριετία ανέβαζε τον πιθανό λογαριασμό έως και τα 7 δισ. ευρώ. Την ύπαρξη κενού και αναγκαιότητας λήψης πρόσθετων μέτρων φέρεται να συμμερίζεται και η Κομισιόν, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα με ορισμένες πλευρές να κάνουν λόγο για εκτιμήσεις από την πλευρά της Κομισιόν για μέτρα περίπου 900 εκατ. ευρώ φέτος. Από την πλευρά της Αθήνας τα βασικά όπλα με τα οποία προσέρχεται στις συζητήσεις είναι η υπερεκτέλεση των εσόδων, σε ταμειακή βάση, κατά 1,9 δισ. ευρώ το 2015, η προσδοκία για επίτευξη έστω και οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος την περσινή χρονιά σε σύγκριση με το πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και οι εκτιμήσεις για αντοχή στο μέτωπο της ύφεσης την περσινή χρονιά.

Όσον αφορά στα πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια το πιθανότερο είναι οι πιστωτές να ζητήσουν να υπάρξει καταρχήν συμφωνία για το πλαίσιόο τους στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση και το οποίο θα παίξει ουσιαστικό ρόλο και στις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Εξίσου σημαντική, είναι για τους πιστωτές και η ρύθμιση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για την ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ. Θέμα που μαζί με το ασφαλιστικό και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τις επόμενες μέρες, με στόχο τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά να κλείσει η αξιολόγηση εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com