Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Μονοκατοικία 120 τ.μ. και εξοχικό, το όνειρο κάθε Ελληνα

Θέλουν ιδιόκτητο σπίτι, πάνω από 90 τετραγωνικά μέτρα, κατά προτίμηση 120 τ.μ. με 3-4 δωμάτια, να βρίσκεται κοντά σε μέσα μεταφοράς, να έχει μπαλκόνι και πάρκινγκ, πράσινο και πάρκα σε κοντινή απόσταση.



Αυτό είναι το προφίλ του Ελληνα σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις του στην αγορά ακινήτου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX που έγινε σε 16 χώρες της Ευρώπης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι η ιδιοκατοίκηση έχει πέσει πλέον στο 70%, όταν πριν από την κρίση ήταν πάνω από 80%. Επίσης, όπως απαντούν οι ιδιοκτήτες, σε ποσοστό 33% διαθέτουν και εξοχική κατοικία. Η έρευνα εστιάζει αφενός στα σπίτια που διαθέτουν σήμερα οι Ελληνες και αφετέρου στα όνειρα που κάνουν για την αγορά ή μίσθωση της ιδανικής κατοικίας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Έλληνες μαζί με Βρετανούς και Ολλανδούς είναι πρωταθλητές σε ιδιόκτητες μονοκατοικίες • μεζονέτες. Στο ερώτημα ποιες είναι οι τρέχουσες συνθήκες στέγασης, οι απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας ήταν οι εξής:

• Το 41,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κατοικεί σε ιδιόκτητη μονοκατοικία ή μεζονέτα και μόνο το 28,2% σε δικό του διαμέρισμα. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη -όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων συγκεντρώνουν επίσης το αξιοσημείωτο ποσοστό ιδιοκατοίκησης του 61%- είναι χαρακτηριστικό πως οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών κρατούν τα σκήπτρα σε ιδιοκτησίες μονοκατοικιών και μεζονετών, ενώ από την άλλη πλευρά Ισπανοί και Τούρκοι είναι πρωταθλητές όσον αφορά το ποσοστό ιδιόκτητων διαμερισμάτων.

• Το αν κάποιος ζει σε μονοκατοικία ή διαμέρισμα έχει να κάνει και με τον τόπο διαμονής. Το 70% αυτών που τώρα ζουν σε μονοκατοικία ή μεζονέτα εντοπίζεται σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για ενοικιαστές ακινήτων είναι μόλις 15%.

• Σε ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων, με 4 δωμάτια, μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτονιά με χώρους πρασίνου και πάρκα, θα ήθελε να διαμένει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα.

• Επτά στους δέκα Έλληνες ζουν σε ιδιόκτητη κύρια κατοικία, ενώ το 33% αυτών διαθέτει και ιδιόκτητη δευτερεύουσα κατοικία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από εκείνους που διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, η πλειοψηφία δηλώνει ότι ζει σε μονοκατοικία ή μεζονέτα και η μειοψηφία σε διαμέρισμα.

• Μοιρασμένοι ανάμεσα σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα είναι όσοι δηλώνουν ότι για τη στέγασή τους μισθώνουν ένα ακίνητο. Oι μισοί μένουν σε μονοκατοικία και οι άλλοι μισοί σε διαμέρισμα.

Εξοχικά
Μύθος είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχει και εξοχική ή δεύτερη κατοικία. Όσοι διαθέτουν δεύτερη κατοικία δηλώνουν ότι αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια και καλύπτει κυρίως τις ανάγκες τους για διακοπές. Στο ερώτημα για την κατοχή δεύτερης κατοικίας, το 67,2% απάντησε ότι δεν διαθέτει και μόλις το 32,8% ότι διαθέτει. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ιδιόκτητης δεύτερης κατοικίας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα. Ακολουθούν με λίγο χαμηλότερα ποσοστά η Πολωνία, όπου το 25,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει στην κατοχή του δεύτερη κατοικία, όπως επίσης και η Τουρκία με τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να φτάνουν το 24,8%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία όπου μόνο ένα 5,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως έχουν δεύτερο σπίτι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η πλειοψηφία αυτών που δεν κατέχουν δεύτερη κατοικία, δεν διαθέτουν ούτε κύρια. Συγκριτικά, οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας είναι ήδη ιδιοκτήτες και κύριας κατοικίας, κατά ποσοστό σχεδόν 40%. Βάσει των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας, το μεγαλύτερο ποσοστό (53,7%) των δεύτερων κατοικιών βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό δεύτερων κατοικιών που βρίσκονται στο εξωτερικό (1,2% σε πόλη και 1,8% σε κωμόπολη άλλης χώρας). Το 53,7% των ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας στην περιφέρεια, διαμένει μόνιμα σε αστικά κέντρα είτε σε ιδιόκτητη είτε σε μισθωμένη κατοικία.

Νέοι ηλικίας από 30 έως 39 ετών δεν διαθέτουν δεύτερο ακίνητο σε ποσοστό 72,8%. Αντίθετα, σχεδόν ένας στους δύο από εκείνους που απάντησαν ότι έχουν στην κατοχή τους και δεύτερη κατοικία, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών. Επίσης, το 83,3% αυτών που δήλωσαν πως δεν είναι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, είναι μόνιμοι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, ενώ το 65% αυτών που είναι ιδιοκτήτες και δεύτερης κατοικίας διαμένουν σε πόλη ή κωμόπολη.

Τέλος, όσον αφορά στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και τη σχέση του με την απόκτηση δεύτερης κατοικίας, στο 32,8% των θετικών απαντήσεων για την ύπαρξη δεύτερης κατοικίας επικρατούν τα υψηλά μηνιαία εισοδήματα της τάξεως των 3.000 • 4.000 ευρώ κατά 58,8% και πάνω από 4.000 ευρώ κατά 44,4%. Διαφορετική είναι η εικόνα για εκείνους που απάντησαν αρνητικά, καθώς το 73,1% λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ.

Θέλουν τρία με τέσσερα δωμάτια

Το μεγάλο, άνετο και ασφαλές σπίτι σε κάποιο καλό προάστιο αποτελεί πάντα όνειρο για τους Ελληνες. Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν ικανοποιημένοι να ζήσουν σε σπίτι με 3-4 δωμάτια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολύ μικρό ποσοστό πολιτών θα ήθελε να μένει σε ένα σπίτι με λίγα δωμάτια, δηλαδή κάτω από 2 αλλά και σε ένα σπίτι με πολλά δωμάτια, δηλαδή πάνω από 5.

Άτομα ηλικίας από 20 έως 59 ετών, που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το πόσα δωμάτια θα έπρεπε να διαθέτει η ιδανική μονοκατοικία ή το διαμέρισμα που θα επέλεγαν για να ζήσουν, μόλις το 7,2% απάντησε από 6 έως 10 δωμάτια και μόλις το 8% απάντησε έως 2 δωμάτια.

Η πλειοψηφία (34,2%) απάντησε 4 δωμάτια και ακολούθησε ένα 33,6% με 3 δωμάτια και ένα 16,2% με 5 δωμάτια. Πάνω από 10 δωμάτια απάντησε ότι θα επιθυμούσε να διαθέτει το σπίτι τους μόλις 0,8% των ερωτηθέντων. Αυτό σημαίνει ότι το ιδανικό σπίτι είναι κάτω από 150 τ.μ. και πάνω από 100 τ.μ. Να είναι δηλαδή διαχειρίσιμο και ως προς το κόστος συντήρησης και ως προς τους φόρους που βαραίνουν την ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, η επιφάνεια που θα ήθελε ο Έλληνας πολίτης κατά μέσο όρο είναι 120 τετραγωνικά μέτρα. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 131 τετραγωνικά και 5 δωμάτια αντί για 4 που δηλώνουν οι Έλληνες. Εξαίρεση αποτελούν οι Πορτογάλοι που δηλώνουν ότι το ιδανικό σπίτι για αυτούς θα έπρεπε σε εμβαδόν να είναι 211 τετραγωνικά μέτρα (για να νιώσουν άνετοι και ασφαλείς), ενώ στην αντίπερα όχθη, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμβιβάζονταν μία χαρά και με ένα ακίνητο 80 τετραγωνικών μέτρων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com