Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ 16 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ Μερίσματα σε συνταξιούχους με δάνειο

Με δάνειο 16 εκατ. ευρώ που θα δώσει το ΙΚΑ από το ταμείο των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων θα καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων την 1η Μαρτίου (αντί της 29ης Φεβρουαρίου) τα μερίσματα σε 284.005 συνταξιούχους του Δημοσίου.



Στη «λύση» του εσωτερικού δανεισμού -και μάλιστα από τον τομέα των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων που συγκαταλέγεται στα ταμεία τα οποία δανείζουν σήμερα 210 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις του Μαρτίου- κατέληξε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπροστά στο ταμειακό αδιέξοδο και στον κίνδυνο να καταβληθούν τα μερίσματα μειωμένα στους συνταξιούχους.

Για την ταμειακή διευκόλυνση του Μετοχικού Ταμείου «επιστρατεύτηκε» στο... παρά πέντε των πληρωμών η διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία σε συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε χθες, αποφάσισε τον έντοκο δανεισμό του ΜΤΠΥ (με επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου) για χρονικό διάστημα 21 ημερών, δηλαδή από τις 29/2/2016 έως τις 21/03/2016. Ετσι, τα μερίσματα θα καταβληθούν στο κανονικό τους ύψος, αλλά, με καθυστέρηση «την 1η/3/2016 αντί της 29/2/2016», ανακοίνωσε το Μετοχικό Ταμείο.

Περικοπές 30%
Ο δανεισμός φέρνει «πιο κοντά» τις περικοπές κατά 30% στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου τις οποίες, ήδη, «φωτογραφίζει» ο νέος προϋπολογισμός για το 2016 εμφανίζοντας ως... έσοδο την εξοικονόμηση της δαπάνης για τις σχετικές πληρωμές που σήμερα φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ τον μήνα. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της διοίκησης του Μετοχικού Ταμείου έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια μειώσεων που, όμως, σχεδιάζεται να οριστικοποιηθούν (και να ψηφιστούν) μαζί με το νέο Ασφαλιστικό. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να αποφευχθεί στο μεσοδιάστημα μια στάση πληρωμών ή το ενδεχόμενο καταβολής του 50% των μερισμάτων, η διοίκηση του Ταμείου έχει προτείνει στο υπουργείο να επανέλθει το καθεστώς των πληρωμών ανά τρίμηνο (αντί ανά μήνα).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com