Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ 5G

Το ετήσιο ραντεβού της αγοράς κινητής τηλεφωνίας την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη δεν απογοήτευσε τους περισσότερους από 100.000 επισκέπτες του Mobile World Congress 2016. 






Το φετινό συνέδριο - έκθεση, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών, προσέφερε μία πολύ καλή γεύση από του τι μας περιμένει στο όχι μακρινό μέλλον, όπου απ’ ό,τι φαίνεται θα χρησιμοποιούμε εκτενώς εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, που θα «τρέχουν» και μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).
5G από το 2018
Το 5G ήταν ένα από τα βασικό, αν όχι το κύριο θέμα συζήτησης στο φετινό MWC.
Στη Βαρκελώνη χτύπησε η καρδιά της κινητής τηλεφωνίας
«Υπάρχουν πάροχοι που υποστηρίζουν ότι το 5G θα κάνει την εμφάνιση του το 2018» σημείωσε ο Ματς Γκράνριντ, γενικός διευθυντής του GSM Association (GSMA), της ένωσης, δηλαδή, των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως και διοργανωτής του MWC. H Deutsche Telekom πάντως υποστήριζε ότι μέχρι το 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των τεχνολογικών προτύπων και μέχρι το 2020 να έχει ξεκινήσει η εμπορική διάθεση υπηρεσιών από τους παρόχους, άποψη με την οποία, σε γενικές γραμμές, συμφωνούν οι περισσότεροι «παίκτες».
H 5η γενιά θεωρείται μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για το χώρο της κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι υπάρχουν τρεις σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το 4G.
Η πρώτη είναι η αναμενόμενη εντυπωσιακή αύξηση των ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων, οι οποίες εκτιμάται αρχικά ότι θα φθάνουν έως και τα 10 Gbps, αλλά πλέον γίνεται λόγος για 25 Gbps και άνω.
Στη Βαρκελώνη χτύπησε η καρδιά της κινητής τηλεφωνίας
Η δεύτερη είναι ότι με το 5G είναι εφικτή η σύνδεση στο Διαδίκτυο εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, κάτι που κάνει πρακτικά εφικτό το IoT.
Η τρίτη είναι ότι o χρόνος απόκρισης (latency) στο 5G είναι 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου (ms), όταν στο 4G είναι 40 ms και στο 3G είναι 100 ms. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο με το 5G είναι δυνατή παροχή υπηρεσιών όπως είναι η τηλεϊατρική ή η απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτοκινούμενα οχήματα όπου κυριολεκτικά η απόκριση του αντικειμένου στις εντολές του χρήστη πρέπει να είναι άμεση. Όσον αφορά τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν, το τοπίο παραμένει θολό, καθώς γίνεται λόγος τόσο για την περιοχή των 700 MHz όσο και για εκείνες των 4 GHz και 28 GHz.
Στη Βαρκελώνη χτύπησε η καρδιά της κινητής τηλεφωνίας
Πάντως, στη δική του ομιλία ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, στη δική του ομιλία υποστήριξε ότι εκτός από την ενασχόληση με το 5G, θα πρέπει ο κλάδος να ασχοληθεί και με την προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο όλοι οι άνθρωποι.
Διαδίκτυο των πραγμάτων
Πολλοί κατασκευαστές, με πιο ενδιαφέρουσα την περίπτωση της Sony Mobile, έχουν αρχίσει να επενδύουν στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) που ήταν ένα άλλο «καυτό» θέμα συζήτησης.
Στη Βαρκελώνη χτύπησε η καρδιά της κινητής τηλεφωνίας
Γι’ αυτό και στους εκθεσιακούς χώρους της Fira Gran Via είδαμε, μεταξύ άλλων, έξυπνα αυτοκίνητα και ποδήλατα που επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους servers του δήμου που τους ενημερώνει πού να παρκάρουν, συστήματα παράδοσης των αποσκευών στο αεροδρόμιο που ενημερώνουν τον επιβάτη για το πού ακριβώς είναι η βαλίτσα του, αεροπλάνα με προηγμένα συστήματα ψυχαγωγίας, οδοντόβουρτσες που σε καθοδηγούν μέσα από ένα app στο smartphone για το πόσο πρέπει ακόμη να βουρτσίσεις τα δόντια σου, «έξυπνες» ζυγαριές αλλά και θερμόμετρα και πιεσόμετρα. Πρακτικά, σε όλα τα περίπτερα μεγάλων εταιρειών στο MWC υπήρχε κάποια αναφορά στο ΙοΤ.
Ακόμη και πληρωμές μπορεί πλέον να κάνει κανείς φορώντας ένα μπουφάν που διαθέτει το απαραίτητο αξεσουάρ και έχει πιστοποιηθεί από τη Visa ή τη MasterCard.
Huawei Matebook
Huawei Matebook
Πάντως, ο χώρος όπου το ΙοΤ επιφέρει σαρωτικές αλλαγές είναι αυτός της αυτοκίνησης με τα οχήματα να γίνονται πλέον «έξυπνα». Για παράδειγμα, στο περίπτερο της Ford, επιδεικνυόταν η τελευταία γενιά του Ford Sync, του συστήματος ψυχαγωγίας και πλοήγησης της αμερικανικής εταιρείας που διαθέτει τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο οδηγός έχει πρόσβαση σε πολλαπλά στοιχεία προκειμένου να κινηθεί εντός ή εκτός πόλης, αλλά και να λάβει χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνησή του.
Παρών στη Βαρκελώνη και η Mercedes, τα στελέχη της οποίας έκαναν λόγο για ένα νέο ψηφιοποιημένο οικοσύστημα, όπου το αυτοκίνητο συνδέεται με άλλα οχήματα για ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων, μπορεί να παρκάρει μόνο του ή να κινείται μόνο του. Το όραμα που υπάρχει είναι αρκετά ευρύ και οι εφαρμογές πολλές, αλλά πρακτικά άπαντες μιλούν για μία ραγδαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα μετακινούμαστε.
LG G5
LG G5
Το αυτοκινούμενο όχημα είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουν πολλοί, ενώ επιπλέον η διασύνδεση με άλλες συσκευές προσφέρει πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, στο περίπτερο της Visa, υπήρχε μία BMW, εξοπλισμένη με μία ειδική εφαρμογή, η οποία, όταν τα καύσιμα έπεφταν κάτω από κάποιο όριο, πρότεινε στον οδηγό να επισκεφτεί βενζινάδικο με το οποίο, μάλιστα, μπορούσε να επικοινωνήσει ώστε να πάει στη σωστή αντλία. Ο οδηγός επέλεγε πόση βενζίνη ήθελε να βάλει και η πληρωμή γινόταν αυτόματα με τη χρήση κάρτας. Και όλα αυτά μέσα από την οθόνη του αυτοκινήτου.
Sony Xperia X
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7
Η Sony Mobile παρουσίασε μία νέα σειρά smartphones, την Xperia X. Αρχικά, στη σειρά αυτή υπάρχουν 3 νέα μοντέλα: τα Xperia XA, Xperia X και Xperia X Performance, τα οποία διαφοροποιούνται μεταξύ τους όσον αφορά στις επιδόσεις του επεξεργαστή. Με οθόνη 5 ιντσών, τα δύο κορυφαία μοντέλα της σειράς (X και X Performance) ενσωματώνουν κάμερα με «έξυπνες» δυνατότητες όπως ότι μέσω του Hybrid Predictive Autofocus προβλέπει την κίνηση του αντικειμένου με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι θολές εικόνες. Επίσης, ενσωματώνουν μία νέα τεχνολογία για την επιμήκυνση της ζωής της μπαταρίας αλλά και έναν νέο σχεδιασμό με οθόνη από καμπυλωτό γυαλί που περιβάλλεται από ένα στρογγυλό πλαίσιο κάνοντας το smartphone πολύ άνετο στο χέρι. Samsung Galaxy S7

Sony Xperia X
Sony Xperia X
Το νέο Samsung Galaxy S7 έρχεται με αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του όπως είναι ο ανανεωμένος σχεδιασμός καθώς και ότι είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σκόνη. Θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: το «απλό» S7 που διαθέτει οθόνη 5,1 ιντσών και την έκδοση Edge με οθόνη 5,5 ιντσών με κυρτές τις δύο πλευρές της. Και στις δύο περιπτώσεις η ανάλυση της οθόνης είναι 2560x1920 pixels (Quad HD). Η Samsung αποφάσισε να επαναφέρει τη θύρα για κάρτες microSD, την οποία είχε «καταργήσει» στο S6. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος είναι σε κάθε περίπτωση 32 GB. O επεξεργαστής είναι οκταπύρηνος (4 πυρήνες στα 2,3 GHz και 4 πυρήνες στα 1,6 GHz). Το S7 έρχεται με δύο κάμερες, με την οπίσθια να προσφέρει ανάλυση 12 megapixel και η εμπρόσθια είναι στα 5 megapixel. Η ανάλυση είναι χαμηλότερη σε σχέση με το S6, όμως, οι Κορεάτες υποστηρίζουν ότι οι κάμερες προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα επειδή το διάφραγμα πέφτει και στις δύο κάμερες στο f1.7. Αυτό σημαίνει ότι περνά 25% περισσότερο φως (σε σχέση με το S6) και η ποιότητα των λήψεων είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τον προκάτοχο του S7, ιδίως στις νυχτερινές λήψεις. Huawei Matebook
Cat S60
Cat S60
H κινεζική Huawei αποφάσισε να εισέλθει και στο χώρο των υπολογιστών και παρουσίασε το MateBook, ένα tablet με Windows 10 και επεξεργαστή Intel Core 6η γενιάς, το οποίο μπορεί συνδεόμενο σε ένα ειδικό πληκτρολόγιο μετατρέπεται σε έναν φορητό υπολογιστή. Το πληκτρολόγιο λειτουργεί και ως θήκη αλλά και ως stand, η οθόνη του MateBook είναι στις 12 ίντσες με την ανάλυση στα 2160x1440 pixels, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το tablet είναι εξαιρετικά λεπτό με πάχος μόλις 6,9 χιλιοστά. Το βάρος του tablet είναι στα 640 γραμμάρα. Η Huawei υποστηρίζει ότι η μπαταρία προσφέρει έως 10 ώρες αυτονομίας. Επίσης, υπάρχει και ειδικό πενάκι (stylus), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εναλλαγή διαφανειών μίας παρουσίασης αλλά και ως laser pointer. Cat S60
Το νέο smartphone της Cat ονομάζεται S60 και το μεγάλο ατού του είναι η ενσωματωμένη θερμική κάμερα που διαθέτει. Η συσκευή είναι περισσότερο ανθεκτική καθώς μπορεί να φθάσει μέχρι βάθος 5 μέτρων. Η οθόνη είναι στις 4,7 ίντσες, ο επεξεργαστής είναι 8πύρηνος, έχει 3 GB μνήμη και 32 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, ενώ η οπίσθια κάμερα έχει ανάλυση 13 megapixel και η εμπρόσθια είναι στα 5 megapixel. Τέλος, η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι στα 3800 mAh.
LG G5
Μέχρι τέλος Μαρτίου και με την τιμή κοντά στα επίπεδα των 700 ευρώ θα κυκλοφορήσει το G5, το νέο κορυφαίο μοντέλο της LG. T G5 έρχεται με μία αποσπώμενη μπαταρία που μπορεί να αντικατασταθεί από ειδικά αξεσουάρ που λειτουργούν ως μπαταρία αλλά και προσδίδουν επιπλέον δυνατότητες. Το G5 διαθέτει μία οθόνη 5,3 ιντσών με ανάλυση 2560x1440 pixels, έχει 4 GB μνήμη, 32 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, ενώ η μπαταρία είναι στα 2800 mAh. Σημειωτέον πως η οθόνη είναι συνεχώς ανοικτή, υπό την έννοια ότι προβάλλει διαρκώς πληροφορίες όπως η ώρα, τα μηνύματα και οι χαμένες κλήσεις.
Ελληνική παρουσία
Αρκετά δυναμικό ήταν το ελληνικό στοιχείο στο φετινό MWC. Κατ’ αρχήν, για 4η συνεχόμενη χρονιά υπήρχε εθνικό περίπτερο με τον Σύνδεσο Επιχειρήσεων Κινητών εφαρμογών Ελλάδος να είναι αυτός που είχε αναλάβει την οργάνωση της ελληνικής αποστολής είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ).
Στο περίπτερο είχαν παρουσία ως εκθέτες 22 εταιρείες, ενώ τα στελέχη άλλων 50 επιχειρήσεων ήταν μέρος της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών, η παρουσία τους στο φετινό MWC κρίνεται επιτυχημένη δεδομένου ότι έγινε πληθώρα επαφών με ενδιαφερόμενους συνεργάτες και πελάτες.
Πέραν του ελληνικού περιπτέρου, αυτόνομη παρουσία στο φετινό MWC είχαν τρεις ακόμη εταιρείες με έδρα την Ελλάδα: η Intracom Telecom, η ADAPTiT και η AMD Telecom, τα στελέχη των οποίων δήλωναν απόλυτα ικανοποιημένα από την παρουσία τους και τις επαφές που έγιναν, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ήδη μετουσιωθεί σε παραγγελίες και συμβόλαια.
Virtual reality
Βέβαια, λίγο αργότερα ο κ. Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι το 5G θα είναι απαραίτητο προκειμένου να παρέχονται προηγμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με την εικονική πραγματικότητα (virtual reality ? VR), το οποίο σύμφωνα με τον επικεφαλής του Facebook είναι η επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα. Ως την επόμενη μεγάλη τάση χαρακτήρισε το VR και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone, Βιτόριο Κολάο, οπότε είναι προφανές ότι όταν ακόμη και οι «παραδοσιακοί» τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ασχολούνται με το θέμα, τότε η κατάσταση αρχίζει να σοβαρεύει.
Στη Βαρκελώνη, σχεδόν το σύνολο των κατασκευαστών δείχνει κάποια κάσκα εικονικής πραγματικότητας. Οι «παλιοί» είναι η Samsung, το Gear VR της οποίας είναι στην αγορά εδώ και αρκετούς μήνες και θα προσφέρεται δωρεάν σε όσους προπαραγγείλουν το Galaxy S7, και η HTC, η οποία δείχνει και φέτος το εντυπωσιακό Vive που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της με τη Valve. Μάλιστα, η HTC ανακοίνωσε ότι το Vive θα πωλείται σύντομα έναντι 799 δολαρίων (χωρίς φόρους και στην αμερικανική αγορά) με τα δύο ειδικά ασύρματα χειριστήρια που τη διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό να περιλαμβάνονται στην τιμή. Το δικό της προϊόν για παρακολούθηση VR περιεχομένου παρουσίασε η LG, ενώ αντίστοιχες ανακοίνωσαν τόσο η Lenovo όσο και η Alcatel.
Νέες συσκευές
Πέραν από τις κάσκες VR, το MWC είχε και αρκετές νέες συσκευές, κυρίως smartphones. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το νέο G5 της κορεατικής LG Electronics, το οποίο χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η μπαταρία είναι αποσπώμενη και στην ίδια θέση μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά modules, τα οποία εκτός από μπαταρία προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες σε τομείς όπως είναι η λήψη φωτογραφιών και η αναπαραγωγή μουσικής. Η Sony Mobile επιδιώκει να αναζωογονήσει τα smartphones της με τη νέα σειρά Xperia X με ανανεωμένο σχεδιασμό που προσφέρουν βελτιωμένες δυνατότητες όσον αφορά στην κάμερα και επιμήκυνση της ζωής της μπαταρίας. Η Samsung τήρησε την παράδοση και παρουσίασε το Galaxy S7 σε δύο εκδοχές, την «απλή» με οθόνη 5,1 ιντσών και την Edge με οθόνη 5,5 ιντσών και κυρτές πλευρές. Πολλά βλέμματα συγκέντρωσε και το S60 της Cat, το πρώτο smartphone με ενσωματωμένη θερμική κάμερα.





 
website counter
friend finderplentyoffish.com