Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Σε ένα μήνα θα έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Την επίσημη παραδοχή ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα 50 έως 70 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.



Οπως τόνισε ο κ. Μουζάλας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 22 χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και ο αριθμός θα αυξηθεί σε 50 με 70 χιλιάδες το επόμενο διάστημα, όπως δείχνει η ιστορία.

Οι ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ στον Πειραιά υπάρχουν πάνω από 3.500 ξένοι μετατρέποντας το λιμάνι σε ένα άτυπο hot spot.

Τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας εκτάκτου ανάγκης σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μην κυκλοφορούν αυτοί οι άνθρωποι στους δρόμους ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει σταλεί στις Βρυξέλλες το ελληνικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης όπου ζητείται και οικονομική βοήθεια 450 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός ανέφερε ότι από τους εγκλωβισμένους ένα μέρος είναι μετανάστες και θα φύγουν για τις χώρες τους με το πρόγραμμα επαναπροώθησης καθώς δεν θα θέλουν να μείνουν φυλακισμένοι.

Διέψευσε ότι θα γίνουν 120 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι θα δηιουργηθούν οι χώροι φιλοξενίας με σκηνές και άλλες υποδομές. Απαραίτητα είναι δε τα κονδύλια για τη σίτιση, στέγαση και πρόσληψη προσωπικού.

«Ελπίζουμε ότι θα κινηθεί πιο γρήγορα η ευρωπαϊκή πολιτική. Το σχέδιο είναι ενιαίο», συνέχισε ο υπουργός.

«Στην Ειδομένη έχουμε ένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πειστεί ότι ο δρόμος αυτός έχει κλείσει. Ακόμη και αυτοί που έχουν εγκατασταθεί σε χώρους φιλοξενίας βλέπουν αυτή την κατάσταση και θέλουν να φύγουν προς την Ειδομένη», απάντησε ο Γιάννης Μουζάλας σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια.

Ερωτηθείς σχετικά με τους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν σε Πειραιά και Ελληνικό, ο υπουργός απάντησε πως ίσως χρειαστεί να μείνουν για λίγο καιρό στα συγκεκριμένα σημεία και στην συνέχεια θα "απλωθούν σε όλη την Ελλάδα".

Μετά τις δηλώσεις αυτές, η αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία ήταν άμεση. Ενώ ο Γιάννης Μουζάλας μιλούσε ακόμη στο mega, ο Γιώργος Κουμουτσάκος φιλοξενούνταν στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai και πληροφορούμενος τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Μουζάλας είπε επίσης πως η Τουρκία δεν θα μπορεί να κάνει τα... στραβά μάτια όσο το ΝΑΤΟ θα περιπολεί στο Αιγαίο.

"Το Plan C είναι να βοηθήσουμε τη χώρα αφαιρώντας το βάρος από τον ελληνικό λαό και βοηθώντας αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. τους πρόσφυγες)" απάντησε στο τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ερωτώμενος για τον ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από την συνθήκη της Σένγκεν, απάντησε πως κατά την γνώμη του ένας τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρξε ποτέ.

"Η Αυστρία είναι φιλική χώρα. Έχουν εκλογές και εσωτερικά προβλήματα και κάτω από αυτή την πίεση έκανε μία πολύ εχθρική κίνηση προς τη χώρα μας", απάντησε τέλος για τα... θερμά γεγονότα μεταξύ Ελλάδας - Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες.

Ουδέτερη ζώνη

Εν τω μεταξύ, τριακόσιους πρόσφυγες πήρε χθες η ΠΓΔΜ, μέσω της ουδέτερης ζώνης και στη συνέχεια έκλεισε το σημείο διέλευσης.

Από τις 4, χθες το μεσημέρι, έως τις 8 το βράδυ, πέρασαν 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία αλλά έκτοτε, το σημείο έχει κλείσει.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com