Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΙΚΑ Τα μειωμένα ωράρια «κόβουν» χρόνο ασφάλισης

Εως 4 τέσσερα ημερομίσθια τον μήνα και από 36 έως 48 τον χρόνο, χάνουν οι απασχολούμενοι με μειωμένα ωράρια λόγω του Κανονισμού Ασφάλισης που εφαρμόζει το ΙΚΑ.



Την καταγγελία έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη με παρέμβαση στο ΙΚΑ υπογραμμίζοντας ότι η ακολουθούμενη πρακτική της αναγνώρισης σε μερίδα απασχολουμένων, με μειωμένο ωράριο, ημερών ασφάλισης λιγότερων από 25, είναι αντίθετη με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δημιουργεί ανισότητες και τον κίνδυνο μη συμπλήρωσης των χρονικών προϋποθέσεων για τη θεμελίωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων (σύνταξη, ασφάλιση ασθένειας κ.λπ.). Και, για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα, εργαζόμενος που εργάζεται μισή ώρα την ημέρα λαμβάνει 25 ασφαλιστικά ένσημα (ασφαλίζεται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης και το ΙΚΑ δέχεται τις 25 ημέρες) ενώ άλλος που εργάζεται τρεις ώρες την ημέρα λαμβάνει 20 - 22 ένσημα. «Η μη επανεξέταση και η εμμονή στην πρακτική αυτή πέραν του ότι διαιωνίζει μια περίπτωση παραβίασης της νομιμότητας, επιπλέον, επιβαρύνει τους ασφαλισμένους και τις ίδιες τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, με δικαστικές διαμάχες επί θέματος για το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί», καταλήγει ο Συνήγορος του Πολίτη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com