Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Στο ύψος των περιστάσεων

Η σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο, χθες, επαναφέρει τους φόβους της αγοράς για φυγή των επενδυτών εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας.



Δυστυχώς το Προσφυγικό, με τις δραματικές προοπτικές που έχει, προκαλεί και σοβαρές πολιτικές αναταράξεις. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικής και οικονομικής ανησυχίας για τις εξελίξεις, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν βοηθά.

Η οικονομία, η αγορά, οι επιχειρήσεις έχουν «τραυματιστεί» ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. Αλλοτε για πραγματικούς λόγους κι άλλοτε εξαιτίας του θολού τοπίου που κυριαρχεί και που δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πορεία του Χρηματιστηρίου, το οποίο είναι σταθερά κάτω από τις 500 μονάδες αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατεί. Οι ξένοι επενδυτές κυρίως, αλλά και οι εναπομείναντες Ελληνες, δεν εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της χώρας γενικότερα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, οι μετοχές, και κυρίως οι τραπεζικές, είναι υπερπουλημένες, εντούτοις δεν υπάρχουν αγοραστές παρά μόνο πωλητές.

Κι αυτό είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Τα αγροτικά μπλόκα έχουν προκαλέσει ήδη προβλήματα στις εξαγωγές και το εμπόριο, οι επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατεταμένη αβεβαιότητα που προκαλεί η ατέρμονη συζήτηση με τους Θεσμούς. Σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα προειδοποιήσει ξανά την κυβέρνηση και τα κόμματα για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην οικονομία αυτή η παρατεταμένη διαπραγμάτευση, αυτός ο φόβος που επανέρχεται για την πορεία της χώρας. Ισως όλα τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν ότι εκείνοι που χτυπούν τα καμπανάκια δεν είναι τρελοί, βλέπουν τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί και ζητούν λύσεις πριν να είναι αργά.

Η αγωνία που επικρατεί σε όλη τη χώρα για τις εξελίξεις, με το Προσφυγικό να κυριαρχεί, δεν πρέπει να «παγώσει» την Ελλάδα. Η κυβέρνηση πρωτίστως και τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν να σταθούν στον ύψος των περιστάσεων, αυτή την κρίσιμη για τη χώρα στιγμή.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com