Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Θολό τοπίο για το καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων

Ο Φεβρουάριος τελειώνει και ακόμη το τοπίο για το καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων, τόσο αυτών που αποκτήθηκαν το 2015 όσο και των φετινών παραμένει θολό.



Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία όπως είχε υποσχεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης θα άνοιγε στις αρχές Φεβρουάριου, παραμένει μέχρι σήμερα κλειστή και δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν διευθετηθούν μια σειρά από εκκρεμότητες που έχουν «κολλήσει» στα γραφεία της Καραγιώργη Σερβίας μετά τις ενστάσεις του κουαρτέτου των Θεσμών.

Έτσι, οι φορολογούμενοι δεν αποκλείεται για άλλη μια χρονιά να βρεθούν... στο ίδιο έργο θεατές. Να κληθούν, δηλαδή, μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαμηνύουν ότι φέτος θα δοθεί τέλος στο σίριαλ των συνεχόμενων παρατάσεων, την ώρα που οι λογιστές -φοροτεχνικοί αντιδρώντας στο ασφαλιστικό έχουν ήδη αποφασίσει αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Απριλίου. Όμως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τους δανειστές να ανάψουν το «πράσινο» φως στις νομοθετικές διατάξεις που έχουν ετοιμάσει και είναι αναγκαίες για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Δόσεις
Μια από τις διατάξεις που δεν έχει πάρει το ΟΚ από τους δανειστές και είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αφορά στην αλλαγή του τρόπου εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Σήμερα προβλέπονται τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου και το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να «απλώσει» τις πληρωμές σε πέντε ως οκτώ δόσεις αλλά σε μηνιαία βάση.

Όμως οι Θεσμοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο δεν διαταράσσεται η εισπραξιμότητα των φόρων, με δεδομένο ότι η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θεωρούν καίριας σημασίας να τηρηθεί ο προγραμματισμός των επιστροφών φόρου, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το πρόβλημα της διόγκωσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογουμένους.

Η άλλη διάταξη που βρίσκεται σε εκκρεμότητα αφορά στην προστασία από τα τεκμήρια, των φορολογούμενων με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με τη διάταξη, όσοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά θα απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές) και επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο απειλούνται με υπέρμετρους φόρους.

Εισοδήματα από ενοίκια
Ερώτημα παραμένει με ποιους συντελεστές θα φορολογηθούν τα ενοίκια που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το 2015. Το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών από το 11% που ισχύει σήμερα στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν φέτος κατά 142,2 εκατ. ευρώ. Για την περαιτέρω αύξηση των εσόδων, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης για καθιέρωση και νέου συντελεστή 40% - 45%, για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.

Οι κόκκινες κάρτες που έδειξαν οι Θεσμοί
Στον «αέρα» βρίσκονται κι άλλες φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς οι δανειστές έδειξαν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες. Ειδικότερα:

1. Απόσυρση: Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αντιδρούν στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα, καθώς θα χαθούν περισσότερα φορολογικά έσοδα από αυτά που θα εισπραχθούν.

2. Τέλη κυκλοφορίας: Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και συγκεκριμένα ανά τρίμηνο ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για επαναφορά στην κυκλοφορία κάποιων από τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία, οι ξένοι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι τελικά το Δημόσιο μπορεί να έχει απώλεια εσόδων.

3. Οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων: Οι δανειστές φέρονται, να αντιδρούν στις εκπτώσεις (π.χ. για αγορά ομολόγων ή ακινήτων) φόρου που περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο.

4. Αφορολόγητο όριο και πλαστικό χρήμα: Το μέτρο έχει εξαγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη πριν από αρκετούς μήνες, αλλά «κολλάει» κυρίως στη διαπραγμάτευση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο.

Οι ενστάσεις των Θεσμών

Πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 5 ή 8 μηνιαίες δόσεις, έναντι τριών διμηνιαίων
Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανά τρίμηνο
Παράταση του μέτρου της απόσυρσης των Ι.Χ.
Παροχή εκπτώσεων φόρου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων
Σύνδεση αφορολόγητου ορίου με τη χρήση πλαστικού χρήματος
Ελαφρύνσεις - υποχωρήσεις στο φορολογικό των αγροτών

 
website counter
friend finderplentyoffish.com